Ondernemersoplichterij

Op het internet zijn frauduleuze en gevaarlijke e-mails in omloop die zogenaamd van een bank of een andere organisatie komen.

Misschien was u reeds het doelwit van misleidende verzoeken van ondernemingen met weinig scrupules (zie bijgaande lijst van categorieën zwendelpraktijken)? Misschien hebt u de voorgestelde overeenkomst ondertekend en de geclaimde kosten betaald?
De drie Benelux-landen bundelen de krachten om misleidende handelspraktijken tegen ondernemers aan te pakken. Om ons gezamenlijk optreden beter te kunnen onderbouwen, hebben wij cijfers nodig om de economische schade te ramen. Uw bijdrage is van grote waarde voor ons!

Help ons de impact en omvang van deze frauduleuze praktijken te meten door bijgaande vragenlijst –overigens anoniem – te beantwoorden. Alvast dank voor uw medewerking!
 
Deelnemen
 

Verschillende typen oplichterij

Valse facturen : een factuur of herinnering wordt verstuurd die doet vermoeden dat er reeds een overeenkomst werd gesloten terwijl dit niet het geval is. Het betalen van die factuur heeft de aanvaarding van de aanbieding tot gevolg.

Bedrijvengids : ondernemers worden uitgenodigd om hun gegevens in een bedrijvengids op te nemen of te updaten waarbij in kleine letters wordt toegezegd om maandelijks gedurende meerdere jaren buitensporig hoge abonneekosten te betalen.

Advertentiefraude : ondernemers worden ertoe aangezet om kosteloos in te tekenen op een reclame-inlassing in een tijdschrift dat zogezegd breed wordt verspreid, terwijl er na een proefperiode van een maand voor de aanbieding moet worden betaald.

Domeinnaam (Slamming) : via valse verlengingsberichten, vrij te koop gestelde domeinnamen, vals register of valse gids tracht de fraudeur de houder van een domeinnaam onder druk te zetten teneinde hem soms zeer aanzienlijke geldsommen af te troggelen.

Phishing : er wordt geprobeerd om wachtwoorden van bankrekeningen of kredietkaartnummers te ontfutselen om geld afhandig te maken waarbij de criminelen zich voordoen als een bekende organisatie.

Inschrijving van merken, tekeningen en modellen : er wordt een uitnodiging verstuurd tot het betalen van een onevenredig hoog bedrag voor de inschrijving of vernieuwing van een merk terwijl deze geen bescherming van de intellectuele eigendom bieden.

Spook nota’s: verkapte offertes in de vorm van facturen met vermelding in kleine letters “Dit is geen factuur maar een offerte/aanbieding”. Zij hebben betrekking op diensten of goederen die nooit zijn geleverd en waarvan de oplichter hoopt dat deze zal worden betaald uit onachtzaamheid door de administratieve diensten.