De solden en sperperiode: hoe zit het nu?

De regels

In België kunnen de consumenten tweemaal per jaar hun hartje ophalen tijdens de koopjesperiode. De wet laat toe dat de handelaars tijdens de solden hun goederen tegen een sterk verlaagde prijs verkopen om hun collecties te kunnen vernieuwen.

Welke regels gelden tijdens deze periode, de twee koopjesperiodes zijn wettelijk vastgelegd:

  • van 3 tot 31 januari voor de wintersolden
  • en van 1 tot 31 juli voor de zomersolden
  • als 3 januari of 1 juli op een zondag valt, begint de koopjesperiode een dag vroeger.

Dit jaar valt 1 juli op een dinsdag. Het is dus niet mogelijk om de koopjes een dag vroeger te laten beginnen.

Deze data zijn belangrijk want de wet heeft als bedoeling om ervoor te zorgen dat alle handelaars op hetzelfde ogenblik en op de voorziene data met de koopjes van start gaan. Op deze manier wil men oneerlijke concurrentie vermijden van handelaars die al voor het begin van de solden kortingen beginnen aan te bieden.

De sperperiode

Voor de handelaars die kledij, schoenen of lederwaren verkopen, bestaat er een wachttijd of sperperiode. Tijdens die periode is het verboden om prijsverminderingen aan te kondigen.

Zogenaamde gezamenlijke aanbiedingen (“tweede artikel aan de helft van de prijs”) blijven wel mogelijk. De sperperiode is ook wettelijk vastgelegd: van 6 juni tot en met 30 juni. Tijdens deze periode is het verboden om prijskortingen aan te kondigen of waardebonnen te verdelen. Het overtreden van dit verbod kan bestraft worden met een correctionele boete van minstens 1.500 euro en maximaal 60.000 euro!

Kritiek

De verkoop via internet groeit erg sterk en daarom komt er uit bepaalde hoek kritiek op de sperperiode.

Maar de overgrote meerderheid van de handelaars blijft hier voorstander van en beschouwt de sperperiode als een noodzakelijke bescherming tegen een volledige deregulering van de markt die voorkomt dat de grote internationale ketens de kleine en middelgrote ondernemingen uit de markt drukken. Dat is ook het standpunt van BECI en IZEO die de Brusselse handelaars en zelfstandigen verdedigen.

Dit systeem gaat uiteraard moeten evolueren, maar in afwachting moet de wet nageleefd worden. De wet geldt voor iedereen!

Heeft u een vraag of een eigen mening over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact op te nemen met BECI en IZEO via volgend adres: info@izeo.be.
We wensen iedereen een goede verkoop in de aanloop van de koopjes, en natuurlijk ook tijdens de solden zelf!

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Miguel Van Keirsbilck, Secretaris Generaal bij IZEO, 15/05/2014

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst rechtstreeks publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

Wilt u uw expertise delen met duizenden ondernemers? Stuur dan snel uw voorstel naar newsletter@beci.be