20 Belgische ondernemingen (her)ontdekken de Iraanse markt 

Voor de tweede keer in evenveel jaren trok BECI naar Iran, samen met een twintigtal Belgische bedrijven en onder leiding van Pieter De Crem, Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.

Deze reis werd georganiseerd in samenwerking was met Federatie van Belgische Kamers.

Iran is en blijft voor velen een onbekende markt, maar nu het zicht op opheffing van de sancties concreter wordt, volgen de buitenlandse delegaties in Teheran elkaar in sneltempo op, om oude banden te vernieuwen of nieuwe contacten te leggen. Voor de Belgische deelnemers was het niet anders.

Enkele getuigenissen

  • Olivier van der Rest, Aliaxis: het is voor ons een erg interessant land en een veelbelovende markt. Zij produceren kunststoffen die wij verwerken. Wij hebben dus gemeenschappelijke activiteiten. De banksancties zijn het belangrijkst: wanneer die worden opgeheven, zal de rest vanzelf volgen. Op dat moment zullen we een 'I' kunnen toevoegen aan de BRICS. 
  • Jean-Philippe De Groote, Eole Engineering: ik ontmoet hier personen met projecten die al lange tijd in de pipeline zitten en nu eindelijk gelanceerd worden. Ze vragen me om onze specificaties door te geven, wat altijd positief is. Er komt beweging in zaken die al jaren open staan. Heel wat mensen zijn ons hun diensten komen aanbieden, en sommigen weten erg goed waar ze het over hebben. Wij moeten alleen maar kiezen. Wij hebben hier al meer dan 100 ventilatoren verkocht, die ondertussen al draaien. 
  • Ashkan Rad, lokale vertegenwoordiger van Soconord: de meeting met de minister van Petroleum was een schot in de roos. We hebben onze diensten kunnen voorstellen en dit zal zeker een positief vervolg krijgen. 
  • Bernard Paquot, Deme: we hebben goede contacten gehad maar de vraag naar investeringen en partnerships keert steeds terug. Partnership is een mogelijkheid maar voor een investering is het nog wat vroeg. 
  • Robert De Jonghe, Medi-Earth: veel voorzieningen in Iran zijn ouderwets en dus op middellange termijn aan vervanging toe. Op dat moment zullen wij een belangrijke rol kunnen spelen. Of we nu met of zonder financiering werken, we moeten altijd een beroep doen op Delcredere. Ik hoop dus dat de lijnen binnenkort opengaan.

De deelnemende bedrijven keerden tevreden terug van deze reis en kijken uit naar verdere initiatieven om deze markt gaandeweg te veroveren… 

 

Dit artikel werd geschreven door Sabine Soetens, Business Development Manager, op 01.12.2015. 

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst rechtstreeks publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert. 

Wilt u uw expertise delen met duizenden ondernemers? Stuur dan snel uw voorstel naar newsletter@beci.be.