Internationale e-commerce: facts & figures

De Europese markt telt 565 miljoen internetgebruikers en 264 miljoen e-shoppers.

Een markt waar de opportuniteiten voor het grijpen liggen!

De meest mature landen op het vlak van omzet (miljoenen) zijn:

  1. Verenigd koninkrijk (107 157 €)
  2. Duitsland (63 400 €)
  3. Frankrijk (51 100 €)
  4. Oostenrijk (10 970 €)
  5. Nederland (10 583 €)

Hoe zit het met België? Ons land hinkt ver achterop met een totale omzet van 3 800 miljoen €. Dit terwijl e-commerce geen grenzen kent! Als we competitief willen blijven, moeten we dringend in actie schieten. En daarom moeten we eerst begrijpen hoe de internationale e-commerce in elkaar steekt.

De internationale e-commerce verschilt immers naargelang het land: marketing, online betalingen, stock, leveringen, dienst na verkoop, wetten en belastingen. Enkele voorbeelden:

Over het algemeen betalen de klanten met een kredietkaart (American Express, Visa, Mastercard, enz.). Toch kennen sommige landen andere betaalsystemen. In Frankrijk is dat de Carte Bleue en in Nederland iDEAL. Daarnaast bestaan er ook nog universele betaalsysteem zoals Paypal en Ogone.

Maar ook de verkoopkanalen verschillen soms van land tot land (telefoon, tablet, computer). In Ierland vormen mobiele telefoons een belangrijk kanaal voor online verkoop. M-commerce is trouwens wereldwijd aan een gigantische opmars bezig. In de ontwikkelde landen steeg de verkoop in 2014 met 48%.

Wilt u hierover meer leren?

Neem dan deel aan de E-Day en de Export Day op 7 mei. Er zijn al 500 inschrijvingen.

Beide evenementen combineren alles wat u moet weten in verband met e-commerce en internationale handel.

Wij bieden u speed coaching en workshops zoals “Adapter à l’international sa plateforme électronique de vente en ligne” en “Digital business transformation for the international market”.  Klik voor meer informatie.

Cijfers uit “European B2C E-commerce Report 2014”, Ecommerce Europe (www.ecommerce-europe.eu

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Nastasja Otte, Adviseur Internationaal op 04.05.2015.

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst rechtstreeks publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

Wilt u uw expertise delen met duizenden ondernemers? Stuur dan snel uw voorstel naar newsletter@beci.be.