De migratie van uw bankgegevens naar het Europese formaat?

Deadline: 1 februari 2014

Dat is de datum waarop uw overschrijvingen en domiciliëringen in het nationale formaat stopgezet worden. Als u de migratie naar SEPA niet hebt afgerond op 1 februari 2014 zal u uw leveranciers niet meer kunnen betalen en ook geen betalingen meer kunnen ontvangen!

De Europese Unie eist immers dat alle economische actoren (banken, ondernemingen, professionals en particulieren) hun nationale overschrijvingen en domiciliëringen vervangen door de Europese “SEPA”-betaalmiddelen. Dat zijn respectievelijk de SEPA Credit Transfert (SCT) en de SEPA Direct Debit (SDD).

In de praktijk

Wanneer u uw betalingen naar het SEPA-systeem migreert, moet u op al uw communicatiedragers uw Europees rekeningnummer in IBAN-formaat opnemen in plaats van uw nationaal rekeningnummer.

Hoe doet u dit?

1/ Wacht niet om de migratie uit te voeren! Dit proces vraagt tijd: u moet een diagnose maken van uw onderneming en een actieplan opstellen. Bijvoorbeeld:

  • Welke impact zullen deze wijzigingen hebben op uw bedrijf?
  • Wanneer beslist u over te stappen op het nieuwe systeem?
  • Wie moet u informeren (klanten, leveranciers ...)? Vergeet niet om de Europese rekeningnummers van deze personen ook te registreren!

2/ Neem contact op met uw bank voor alle technische details van de SEPA-migratie, met name voor de overschrijvingen en domiciliëringen!

3/ Als u een boekhoudprogramma of een ERP-pakket gebruikt, dan moet dat ook aangepast worden. Neem contact op met uw leverancier om zeker te zijn dat de software compatibel is met de SEPA-normen.

Wat is SEPA?

Het SEPA-systeem (Single Euro Payments Area), ook wel de eengemaakte Europese betaalruimte genoemd, is, zoals de naam aangeeft, een eengemaakte ruimte voor betalingen in euro, die 32 landen omvat.

Het doel van dit systeem bestaat erin om iedereen, zowel burgers als ondernemingen, de mogelijkheid te geven om betalingen in Europa te ontvangen tegen dezelfde voorwaarden als nationale betalingen. Zodra SEPA algemeen ingevoerd is, zal dit systeem het mogelijk maken de kosten en termijnen voor betalingen te verlagen en een grotere betrouwbaarheid van de betaalmiddelen genereren.

De overgang naar de SEPA-betaalinstrumenten, een initiatief van de Europese banken dat ondersteund wordt door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, is gestart in 2008 en zal aflopen op 1 februari 2014.

Meer info op http://www.sepabelgium.be/nl/zelfstandigen-en-ondernemers

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Marion Vigier, Business Relations van BECI op 16.09.2013.

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst rechtstreeks publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

Wilt u uw expertise delen met duizenden ondernemers? Stuur dan snel uw voorstel naar newsletter@beci.be