Stalen uitdelen in de Verenigde Staten: welke regels volgt u best?

U bent van plan tijdens een handelsbeurs in de Verenigde Staten stalen van uw producten uit te delen. Misschien vraagt u zich af welke formaliteiten hiermee gepaard gaan, of welke taksen u bij de aankomst zult moeten betalen …

Hebt u gedacht aan:

  • de uitschrijving van een pro-formafactuur?
  • een certificaat van oorsprong?
  • de te betalen douanerechten, die worden berekend aan de hand van de waarde van de stalen, zoals vermeld op de pro-formafactuur?
  • ...

Er bestaat een fantastisch hulpmiddel om u hierop voor te bereiden: de Market Access Database!

De "Market Access Database", wat mag dat zijn?

Bent u op zoek naar informatie over de buitenlandse markten die uw onderneming tracht te benaderen? Of over douanetarieven en eventuele moeilijkheden als u naar een of ander land uitvoert? Vergeet dan niet de Market Access Database te raadplegen!

De MADB is gratis en zeer gemakkelijk te gebruiken. Ze bevat een heleboel essentiële informatie voor beginnende of ervaren exportbedrijven.

Via deze databank vindt u namelijk online informatie over:

  • de buitenlandse markt,  
  • de toepasselijke douanetarieven,  
  • de importformaliteiten,  
  • de documenten die douanediensten vragen bij een grensovergang,
  • de handelsbelemmeringen die de ondernemingen kunnen tegenkomen (voor zover de Commissie hiervan op de hoogte werd gebracht).

Dankzij de MADB kunt u bovendien de invoerkosten van goederen in het bestemmingsland berekenen en voorzien. U gaat dus na of de prijs van uw product nog voldoende scherp blijft (zie rubriek ‘douanetarieven’). U hebt bovendien alles in de hand om uw dossier optimaal voor te bereiden (rubriek ‘invoerformaliteiten’) tegen wanneer de goederen ter plaatse aankomen en douanecontrole ondergaan.

Naast nuttige statistieken over de handelsstromen tussen de EU en derde landen naargelang van het uitgevoerde product, krijgt u in de MADB toegang tot een ‘Klachtenregister’. De Europese Commissie laat u, als uitvoerder en buitenlandse investeerder, aan het woord! Hou de Commissie zeker op de hoogte van de moeilijkheden die u dagelijks ervaart tijdens handelsverrichtingen met derde landen.

Bij tijdsgebrek kunt u ook eenvoudigweg enkele sleutelwoorden intikken. Daarmee heeft de MADB vaak al genoeg om een eerste set bijzonder nuttige informatie te verstrekken!

Geïnteresseerd? http://madb.europa.eu