Wordt Brussel een mobiliteitslabo?

De Rulingcommissie brengt het mobiliteitsbudget weer op gang door een interessante fiscale behandeling van extralegale voordelen te aanvaarden die tot 10 % van het loon kunnen omvatten (zie hier). Tegelijkertijd zien we meer en meer alternatieve vervoersmethoden de kop opsteken die de bedrijven maar voor het grijpen hebben. Het is maar een kleine stap om te zeggen dat de mobiliteit van de Brusselse werknemers in de toekomst nog gevarieerder zal zijn.

Nog maar enkele jaren geleden was mobiliteit een heel eenvoudige keuze: de auto, het openbaar vervoer of eventueel de fiets. Toch zien we de laatste jaren een grote verandering op de markt: de privésector doet definitief mee! Carpooling, Autodelen, Ridesharing, P2P, VTC, collectief vervoer ... komen je misschien niet allemaal even bekend voor, toch vormen ze een steeds dichter transportnetwerk als aanvulling (of als concurrent) voor de traditionele spelers. Een overzicht …

De positie van de auto evolueert meer dan ooit

Op vlak van autodelen waagt Ubeeqo zich op de Brusselse markt waardoor het de 3de officieel erkende aanbieder van autodelen wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Binnenkort is er dus een nieuw aanbod in Brussel! Ook car2go staat, net als enkele anderen, in de startblokken. Op vlak van elektrische auto's blijft Zen Car zich ontwikkelen: 500 nieuwe toegankelijke laadpalen van Blue Corner, nieuwe auto's – de BMW i3 en de Renault Zoé – en een samenwerking met Keyzee om auto's te delen binnen bedrijven.

BECI en Zen Car lanceren een gezamenlijke actie en nodigen u uit om elektrisch Autodelen uit te proberen aan een lage prijs! Deelname via http://www.zencar.eu/en/beci-offer/, meer info via dm@zencar.eu.


Een tweede adem voor carpoolen?

Op vlak van carpoolen gaat het ook een vaart. Terwijl de (hele) grote spelers nog altijd testen of real time carpoolen wel haalbaar is, gaan kleine platforms als Commuty rustig hun gang, ook in bedrijven. De volgende stap? De databanken van bedrijven samenvoegen per zone om de "match"-mogelijkheden te vergroten! Vergeet ook BlaBlaCar niet, de carpooldienst voor lange afstanden, die sinds kort zijn "officiële" intrede heeft gemaakt in België.

Op vlak van taxi's wordt er ook geïnnoveerd!

Eind 2014 bracht Taxis Verts eCab uit, een applicatie om taxi's te reserveren. Nu schakelen ze nog een versnelling hoger door Splyt te lanceren, een nieuwe Taxi Pooling App, en zo een alternatief biedt aan de mobiliteitsproblemen. Met Splyt Kies je rit, kijk wie jouw richting uitgaat, deel een taxirit en bespaar tot 40%.

Geniet dankzij BECI van € 15 korting op jouw eerste klassieke of gedeelde rit met promocode BECI15. Meer info via www.beci.be/mobility. Download de app via www.splyt.be


Dit is nog maar het begin!

De lijst is nog lang niet volledig, en dan nog, dit is nog maar het begin! Doordat enkele wetgevingen aangepast zijn, kan deze tendens nog een versnelling hoger schakelen: mobiliteitsbudget – we zeiden het al in de introductie – autodelen, free floating, big data, collectief vervoer ... Brussel wordt dus een echt mobiliteitslabo. De privésector heeft bewezen dat hij ook een grote rol te spelen heeft zodat we ons meer dan ooit slim kunnen verplaatsen afhankelijk van onze behoeftes. Nu is het aan de wetgevers om een stimulerende omgeving te creëren.

In de toekomst zullen er andere vragen de kop opsteken. De toegang tot deze diensten vergemakkelijken is een eerste uitdaging, dit ecosysteem van openbaar- en privévervoer in kaart brengen een andere. Aangezien we nog maar aan het begin zijn, is het vanzelfsprekend dat deze spelers elkaar nog niet kunnen aanvullen. CityMapper of Moovit springen in de bres door als tussenpersoon op te treden tussen aanbieders en gebruikers maar geven geen tarieven en betaalmogelijkheden mee. Komt Mobility as a Service (MaaS) misschien op een dag naar Brussel?

 

Websites en applicaties van de vermelde diensten

        

BlaBlaCar

Collecto

Commuty.net

CityMapper

eCab

Keyzee

Moovit

Splyt

Ubeeqo.be

Zen Car

BlaBlaCar

Collecto

Commuty.net

CityMapper

eCab

Keyzee

Moovit

Splyt

Ubeeqo.be

Zen Car

 

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Vincent Campeol, Mobility Advisor BECI op 03.05.2016. 

Ook u kunt bijdragen tot de inhoud van onze website en een plaats verwerven als referentie voor onze bezoekers. Deel uw expertise, uw verfrissende ideeën en uw visie met ons. Wij zullen uw tekst rechtstreeks publiceren indien hij beantwoordt aan de behoeften van de Brusselse ondernemingen en als u hem zowel in het Nederlands als in het Frans aanlevert.

Wilt u uw expertise delen met duizenden ondernemers? Stuur dan snel uw voorstel naar vc@beci.be.