Persbericht - 03.10.2017

36 werkzoekenden opgeleid voor de internationale handel

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne heeft de bekwaamheidsattesten uitgereikt aan 36 werkzoekenden die dit jaar een opleidingscyclus hebben gevolgd over internationale handel, georganiseerd door Brussel Invest & Export, in samenwerking met Cefora/Cevora, Bruxelles Formation en VDAB Brussel.

Elk jaar worden twee opleidingsprogramma's aan Brusselse werkzoekenden aangeboden: de opleiding 'Brussels Young Exporters' (BYEP) en de opleiding 'Assistent Import-Export' (AIE). Deze opleidingen combineren theorie en praktijk en worden afgesloten met een stage in een Brusselse KMO die op internationaal vlak actief is. De doelstelling is de kandidaten de mogelijkheid te bieden hun loopbaan een nieuwe wending te geven en uiteindelijk een job te vinden.

Voor Bénédicte Wilders, de directrice van Brussel Invest & Export, is de bedrijfsstage cruciaal: "Niet alleen voor de stagiair die het geleerde meteen in de praktijk kan omzetten, maar ook voor de ontvangende onderneming. Het komt vaak voor dat een stagiair die een nieuwe markt verkent voor rekening van een onderneming het orderboek van deze laatste uitbreidt, wat de aanleiding vormt voor zijn of haar aanwerving. Het is een echte win-winsituatie"

"Brussel heeft een internationale roeping, wat een troef vormt voor de stagiairs die deze opleidingen volgen. Sinds de start van deze programma's, meer dan 10 jaar geleden, kregen 311 werkzoekenden een opleiding internationale handelstechnieken. Het gemiddelde percentage gediplomeerden dat een job vindt, bedraagt 70%", verklaart Olivia P'tito, directeur-generaal van Bruxelles Formation.

En zoals Cécile Jodogne zegt: "Jongeren en werkzoekenden opleiden in de internationale handel geeft hen een ferme troef in handen op de arbeidsmarkt en het biedt hen toegang tot de wereld van vandaag waarin internationale uitwisselingen alsmaar aan belang winnen."