Persbericht - 18.08.2016

5 Brusselse starters die (al) gewonnen hebben!

BECI, de Kamer van Koophandel van Brussel, kondigt trots aan dat vijf jonge ondernemingen die zij via haar Start’Hub Challenge programma heeft begeleid, tijdens de afgelopen weken verscheidene prijzen en onderscheidingen in de wacht hebben gesleept. Het zijn Raypath (Energy & Environment Awards 2016), Ewala (Microsoft Boostcamp #9), Yumm’eat (Délinnov’ Challenge), Brillenmaker Ludovic (Ambacht in de kijker 2016) en het Melting Pots project (Make.Brussels).

Brussel blijft de meest dynamische regio van België voor de oprichting van nieuwe ondernemingen. En deze starters doen het bijzonder goed! Hiervan getuigt een hele resem onderscheidingen voor vijf jonge Brusselse ondernemingen tijdens de afgelopen weken. Alle vijf genoten voordien een begeleiding door BECI (de Kamer van Koophandel van Brussel): de zogenaamde Start’Hub Challenge.

Raypath

Als verantwoordelijken voor commercialisering van het Raypath project namen Christophe de Nardis en Oksana Bobik aan de Start’Hub Challenge deel. Raypath is een ecologische reinigingsmethode die het gebruik van detergenten overbodig maakt voor het reinigen van oppervlakten. “Via de Challenge heb ik mensen ontmoet die grote ambities koesteren voor een persoonlijk project. De kennismaking met andere mensen die naar succes hunkeren, vind ik bijzonder motiverend. Via het Start'Hub programma leren begaafde terreinprofessionals ons technieken aan die op succes uitmonden.” (Christophe de Nardis). 

Raypath ontving onlangs de Belgische Energy & Environment Award 2016.

Ewala

Het digitale platform Ewala is bedoeld om internationale geldtransfers te vergemakkelijken. Na de finale presentatie aan de partners tijdens de ‘Start’Hub Challenge’, ontving het project de eerste prijs van de Microsoft Boostcamp #9, met onder andere een toegang tot een incubator. “De Start'Hub is een goede oplossing voor diegenen die het ondernemen willen aanleren (zij die zich dus nog in een ‘early stage’ bevinden). De formule biedt een kwaliteitsvolle begeleiding en interessante netwerkmogelijkheden voor later.” (Sinouhe Monteiro en Stéphane Ugeux)

Yumm’eat

Yasmine en Marie zijn de drijvende krachten van het Yumm’eat project. Hun aanpak bestaat erin lekkernijen voor te stellen die bovendien gezonde producten zijn. Daarom hebben ze deelgenomen aan de Delinnov’ Challenge van Delitraiteur en behaalden ze een tweede plaats cum laude onder 60 projecten. Dankzij deze prijs behoort een samenwerking met de supermarktengroep tot de mogelijkheden.  “Gelukkig kregen wij de steun van coaches, bij BECI. Die hebben ons gechallenged en gedwongen te reageren, ook al hield dit een herziening in van de fundamenten van ons oorspronkelijke project. Extern en ervaren advies van buitenuit is vaak goud waard bij het begin van een startup!” (Marie Laurent en Yasmine Al-Zuhbi)

Brillenmaker Ludovic

Als u ooit op de Zavel langs bent geweest, hebt u wellicht het uitstalraam van Brillenmaker Ludovic gezien. U kunt er trouwens de ambachtsman aan het werk zien. Hij ontwerpt en fabriceert brillen op maat. “Met de Start’Hub kreeg ik een flinke ruggensteun bij het uitvoeren van een project. Van business model tot pitching heb ik heel wat vaardigheden kunnen aanleren en geraakte mijn adressenboekje goed gevuld dankzij de talrijke leerrijke ontmoetingen die ik aan BECI te danken heb.” (Ludovic Elens). 

Brillenmaker Ludovic nam deel aan de wedstrijd ‘Ambacht in de kijker 2016’ (180 inschrijvingen, 10 laureaten, 3 winners). Hij won de prijs ‘Parel van de Jury’ (bedrijfsvideo en 1000 euro voor communicatie). 

Melting Pots

Starters zijn soms mensen die een totaal andere richting inslaan, van idee veranderen of een nieuwe aanpak verkiezen… Na een deelname aan de Start’Hub Challenge won Greg Malcause met zijn nieuwe Melting Pots project een prijs van de Make.Brussels wedstrijd. Het gewestelijk handelsagentschap Atrium had, op voorstel van de Brusselse Minister van Economie Didier Gosuin, het concept van deze wedstrijd in samenwerking met de Stad Brussel voorgesteld. Het zou een oproep tot het indienen van projecten worden om de Brusselaars wat moed te geven na de tragische aanslagen van 13 november en 22 maart. “Dankzij de Start'Hub kon ik mij met de werkelijkheid confronteren. Ideeën vinden wanneer je onder de douche staat of op kantoor bent, is allemaal goed en wel. Maar ze confronteren met professionals en met de werkelijkheid op het terrein, is nog veel beter!” (Greg Malcause)

Drijvende krachten achter de verandering

“Een bedrijfsproject wordt pas een succes als het werd herzien, uitgetest en met de markt geconfronteerd”, verklaart Fabienne Malaise, verantwoordelijke van de Starters Hub. “Wij zetten ons maximaal in om het netwerk van BECI toegankelijk te maken voor deze talentvolle mensen, zodat ze belangrijke spelers kunnen ontmoeten voor de ontplooiing van hun project. Wij ontmoeten fantastische mensen, drijvende krachten achter de verandering van de Brusselse economie.”

“Een flinke proficiat aan al deze laureaten: Christophe, Oksana, Sinouhe, Stéphane, Yasmine, Marie, Ludovic, Greg, die wij allen persoonlijk hebben leren kennen. Wij weten welke inspanningen en (soms) ontberingen soms nodig zijn om een project levensvatbaar en zelfs succesrijk te maken!”

De Start’Hub Challenge in een notendop

Jaarlijkse begeleidt BECI ongeveer 60 startersprojecten via zijn ‘Start’Hub Challenge’ programma. De Start’Hub Challenge staat voor 10 collectieve begeleidingsworkshops, 10 onontbeerlijke tools om een project op te starten, 7 partners, 15 projecten die elkaar ontmoeten, een coach om de begeleiding individueel aan te vullen … en nog veel meer!

 

Contact: