Een “groenere” nieuwe hoofdzetel voor Solvay

Door Géry Brusselmans  - 12 september 2019 om 09:09 | 119 weergaven

D.R.

De toekomstige hoofdzetel van Solvay in Neder-Over-Heembeek, gepland voor 2023, wordt duurzaam. 

 

Stelt u zich een terrein van 22 hectare voor waar medewerkers zich te voet, met de fiets of met de elektrische auto verplaatsen in een groene ruimte met bomen en natuur. Dat is de visie voor de toekomstige zetel van Solvay, op de campus van Neder-Over-Heembeek. De hoeksteen wordt het hoofdgebouw voor de 1200 medewerkers: de ingenieurs, onderzoekers, managers, human resources managers, juristen en communicatiemanagers worden samengebracht in één modern, strak en duurzaam gebouw.  

Solvay spitst zich als wereldwijde groep toe op geavanceerde materialen en gespecialiseerde chemicaliën. Christiane Malcorps, country manager België bij Solvay, licht het nieuw bouwproject toe: “Ten eerste wordt in het verlengde van onze duurzaamheidsambities de CO2-uitstoot tot bijna nul herleid. We zijn van plan om zonnepanelen op de daken en parkeergarages te plaatsen en het gebouw zal gebruik maken van geothermische energie, een technologie die gebruik maakt van energie uit de bodem en het grondwater voor ruimteverwarming en -koeling. Zo kunnen we onze energiefactuur met 40% verlagen.”  

Naast geothermische energie zal het gebouw ook voordeel halen uit de natuurlijke hulpbronnen van het terrein: een regenwateropvangsysteem en een natuurlijk ventilatiesysteem. Het gebouw is ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen, een pionier op het gebied van duurzaamheid. Het zal uitgeven op een zonovergoten atrium, met een groen dak en terrassen op meerdere niveaus. De rivier die nu onder het terrein stroomt, komt zelfs weer bovengronds om de biodiversiteit te stimuleren.  

 

 

Een model voor andere Solvay-vestigingen over de hele wereld  

Dit unieke gebouw is vooral bedoeld om de Solvay-medewerkers een aangename en mensvriendelijke werkomgeving te bieden. Solvay wil deze transformatie hand in hand laten gaan met een nieuwe vorm van werk en management”, zegt Malcorps. “We hebben de hiërarchische bureaus al afgeschaft en gaan geleidelijk over van traditionele open ruimtes naar flexibele en dynamische omgevingen waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Er zullen geen persoonlijke kantoren meer bestaan. Het personeel zal volgens eigen profiel en behoeften in verscheidene ruimtes kunnen werken.” 

Dit nieuwe gebouw wordt ook “verbonden” via sensoren, met de bedoeling om het onderhoud te verzekeren en de energiekosten te optimaliseren. Dit duurzame en verbonden gebouw is de hoeksteen van een langdurig project voor de Solvay-groep. De huidige campus bestaat uit een twintigtal gebouwen, sommige nog uit de jaren vijftig! De ambitie op lange termijn is om bedrijven, kmo’s en gemengde onderzoeksteams (industrie, universiteiten, startups) in het zuidelijke deel van de Campus plaats te bieden. “In de andere gebouwen willen we startende bedrijven verwelkomen die actief zijn op het gebied van duurzaamheid, in het bijzonder op het gebied van batterijen en lichte materialen. Enkele bedrijven, zoals Ineos of Corden Pharma, waarvan sommige activiteiten vroeger tot Solvay behoorden, zijn reeds gevestigd op de site. Laten we ook Sarolea noemen, een startende onderneming die elektrische motorfietsen ontwerpt, die al op onze site aanwezig is. In de herfst komt er een startupincubator bij. De werf van het zogenaamde zuidelijke deel van de campus zal naar verwachting binnen twintig jaar zijn volle potentieel bereiken.”  

De Solvay-groep beschikt wereldwijd over maar liefst 115 vestigingen en 24.500 medewerkers. De hoofdzetel wil de komende jaren fungeren als model en zelfs laboratorium om andere locaties te inspireren tot deze nieuwe manier van werken. 

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
Delen