De Tour de France in Brussel! Volg de tips van Brussel Mobiliteit en beperk uw hinder

27 juni 2019 om 16:06 

Tour de France à Bruxelles Circulation grand départ

Van 4 tot 7 juli 2019 verwelkomt Brussel de Ronde van Frankrijk! Brussel Mobiliteit informeert u om uw verplaatsingen aan te passen. Zo wordt het grootse fietsfeest ook dat van de mobiliteit.

Samen met de Ronde van Frankrijk verwacht Brussel honderden duizenden bezoekers die hiervoor naar Brussel komen. Tijdens de ploegenvoorstelling en de eerste twee ritten zullen de straten van het parcours afgesloten worden en er zal ook een parkeerverbod gelden. Dit zal gepaard gaan met hinder voor het autoverkeer en het bovengrondse openbaar vervoer. Er zijn echter voldoende alternatieven voor handen.

 

5 toptips voor wie zich naar of in Brussel dient te verplaatsen

  1. Voor korte afstanden zijn stappen, fietsen en steppen de beste keuze
  2. Vermijd de auto tussen 4 en 7 juli 2019 om naar Brussel te komen of er rond te rijden. Binnen het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest genieten de trein en de metro de voorkeur. Zowel de MIVB als de NMBS zullen hun capaciteit uitbreiden naar aanleiding van de Tour.
  3. Als u vanuit Vlaanderen of Wallonië naar Brussel komt, combineer dan trein en  metro. De NMBS raadt het weekendbiljet aan dat 50% korting geeft op een treinticket en ook een voorkeurtarief biedt voor de parkings aan de stations.
  4. Komt u uit het buitenland? Geef dan de voorkeur aan de meest efficiënte formules en combineer trein met metro of vliegtuig met trein en metro
  5. Als u toch uw auto moet gebruiken, controleer dan vooraf welke wegen en straten op welke dag(en) bereikbaar of afgesloten zijn. Ga ook na welke parkeermogelijkheden er zijn. 

 

Openbaar vervoer

De verschillende openbaarvervoermaatschappijen steken een tandje bij naar aanleiding van de Tour de France.

 

De trein

Naar aanleiding van de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in Brussel in het weekend van 6 en 7 juli versterkt de NMBS haar treinaanbod, en dat zowel richting Brussel als voor de terugritten. Gespreid over het weekend van 6 en 7 juli versterkt NMBS haar aanbod met veertig extra treinen. Ook de treinen van het reguliere aanbod naar en van Brussel worden versterkt. De NMBS zal zich voor de gelegenheid ook in de kleuren van de Tour tooien en organiseert verschillende animaties voor de reizigers.

De NMBS biedt voor reizigers die de Ronde van Frankrijk in Brussel willen bijwonen het voordelige Weekendbiljet aan. Daarmee genieten ze voor een heen- en terugreis genieten van een korting van 50% ten opzichte van het Standaardbiljet. Met dit biljet kunnen ze zich het hele weekend lang ook onbeperkt door de zone Brussel verplaatsen om van het ene punt op het parcours naar het andere te gaan, want verschillende van de 34 Brusselse stations liggen in de onmiddellijke omgeving van het parcours waar de renners voorbijkomen

 Het biljet zal geldig zijn van vrijdag 5 juli om 19 uur tot en met zondag 7 juli en is verkrijgbaar op de website van NMBS, via de app, aan de ticketautomaten in de stations en aan de loketten. Iedereen met een treinbiljet krijgt ook korting op de tarieven van de NMBS-parkings. Alle informatie op https://www.belgiantrain.be/nl/travel-ideas/inspiration/discover-belgium/top-topicals-and-specials/tour-de-france/

 

Metro tram en bus

Om alle bezoekers van Brussel te ontvangen en de wielrenners door te laten, versterkt de MIVB haar net en past het aan. Bovendien is het MIVB-net op zaterdag en zondag gratis voor «Le Grand Départ». De metro wordt versterkt, net als verschillende tramlijnen die langs het parcours van de Tour komen of een goed alternatief vormen voor de wagen. Reizigers stippelen hun route best op voorhand uit via de website (www.mivb.brussels) of de app van de MIVB. Zo kunnen ze het beste traject kiezen volgens de omleidingen en de hinder door het afgesloten parcours. 

 

Stappen en trappen

Voor korte afstanden zijn stappen en trappen meest aangewezen. Langs het parcours van beide dagen bevinden zich verschillen trein- en metrostations vanwaar het maar even stappen is naar een plaats waar de renners langsrijden.

 

Stappen

Voetgangers kunnen op een aantal plaatsen het parcours kruisen via een van de oversteekplaatsen. Seingevers zullen aangeven wanneer dat in alle veiligheid kan.

De app Be.Walking, Be Brussels (voorlopig alleen voor Android) wijst voetgangers de weg en geeft zin om in Brussel rond te lopen. Niets eenvoudiger dan een route plannen: bepaal start- en eindpunt en de app berekent de mooiste of snelste reisweg.

 

Fietsen

De fiets is een aantrekkelijk alternatief. Een veilige en comfortabele route uitstippelen kan via de routeplanner https://routeplanner.bike.brussels.

Op de belangrijkste trekpleisters (het Fan Park, de start- en de aankomstplekken) zijn fietsenparkings voorzien. De spiksplinternieuwe fietsenparkings in de metrostations de Brouckère en Beurs bieden plaats aan bijna 1000 fietsen.

Vooraf registreren is wel noodzakelijk. Meer informatie op https://app.cycloparking.brussels/parkings.

 

Deelfietsen en deelsteps

Op en in de straten rond het parcours zullen de aanbieders van deelmobiliteit (fietsen, steps…) geen toegang hebben met hun voertuigen en geldt een parkeerverbod voor deelsteps. Het is mogelijk dat het aanbod daardoor tijdelijk aangepast wordt. Raadpleeg de website van de verschillende aanbieders voor meer informatie over het aanbod tijdens de Tour de France.

Een overzicht van alle aanbieders staat op www.mobiliteit.brussels.

 

De auto

Soms is de auto onvermijdelijk. Dan is het best de wagen te parkeren in een parking aan een station en daar verder te reizen met de trein. Het treinticket biedt trouwens een voorkeurtarief in deze parkings. Het overzicht staat op https://www.belgiantrain.be/nl/station-information/car-or-bike-at-station/b-parking

Wie echt met de auto tot Brussel moet, zoekt best een parkeerplaats op een van de pendelparkings om daar over te stappen op het openbaar vervoer. De parkings zijn terug te vinden op www.parkandride.brussels. Dankzij Parking.Brussels is parkeren op de pendelparkings Ceria en Kraainem gratis in het Tourweekend.

In de andere parkings geldt een gelegenheidstarief van 3 euro per parkeerbeurt.

Wie een route wil uitstippelen om in Brussel te rijden, houdt er ook best rekening mee dat de Leopold II-tunnel en de Burgmanlaan afgesloten zijn omwille van werkzaamheden. Het parcours zal op Waze en Google Maps terug te vinden zijn. 

 

Samengevat

De auto mijden en een alternatief zoeken is de boodschap. Het versterkte openbaar vervoeraanbod tegen aantrekkelijke tarieven bieden zeker een oplossing. Dat is ook de boodschap van de campagne die vandaag van start gaat.

 

Mobiliteitsinformatie:

http://granddepart.mobilite-mobiliteit.brussels/nl
https://www.belgiantrain.be/nl
www.stib.brussels
www.delijn.be

 

Informatie over de Grand Départ:

www.brusselsgranddepart.com

 

Contact :

Bruxelles Mobilité – Camille Thiry, 0499 588 199

Delen