3 leerrijke mislukkingen van Richard Branson

Door Elisa Brevet  - 21 maart 2019 om 16:03 

D.R

Iedereen kent Richard BransonHet fortuin van de oprichter van de Virgin groep wordt vandaag geraamd op 5,1 miljard dollar. Wat minder aan bod komt is dat de man ook een hele reeks mislukkingen achter de rug heeft. 

 

Gevangenisstraf wegens belastingontduiking: Branson heeft de gewoonte om ook zijn mislukkingen te vieren, zo bijvoorbeeld de verkoop van platen, begin de jaren 70. Branson lanceert zich in de business met het jonge merk Virgin en belandt achter de tralies. Weliswaar heeft de ondernemer een flink deel van zijn verkoop aangegeven als export om belastingen te ontduikenBranson mag naar de gevangenis en krijgt bovendien een boete van 200.000 pond. Zijn pasgeboren onderneming schijnt tot faillissement gedoemd. Moeder Branson moet haar huis met een hypotheek belasten om zoonlief te helpen. Nochtans slaagt Branson er wat later in om contracten te tekenen met Phil Collins en de Sex Pistols. Een dubbele schot in de roos voor Virgin!   

Virgin Cola, een grove vergissing: De in 1993 spectaculair gelanceerde Virgin Cola zal een van Branson’s pijnlijkste nederlagen geworden. De man is nochtans overtuigd dat hij het bij het rechte eind heeft. Hij huurt een tank en blokkeert het beroemde Time Square om honderdduizenden blikjes van concurrenten Pepsi en Coca-Cola te vernielenHij verschijnt volledig naakt met een pack Virgin Cola. In 2012 stopt hij de productie en erkent hij openlijk dat hij de grote namen in de sector heeft onderschat. Hij dacht dat ze waren ingedommeld.  

Virgin Brideseen sisser: Richard Branson heeft ook bruidsjurken willen verkopen. Dit project liep eveneens op de klippen. De diversiteit aan sectoren waarin de ondernemer projecten heeft trachten te lanceren, komt nogal onbegrijpelijk over: Virgin Active (sportzalen), Virgin Atlantic (luchtvaartmaatschappij), Virgin Hotels, Virgin Books, Virgin Trains … Deze talrijke dochterondernemingen (in totaal 300) bleken niet allemaal winstgevend te zijn. Toch blijft Richard Branson een van de voornaamste voorbeelden van ondernemerschap. 

 

Belgian ChocolateDankzij de inbreng van Pierre Marcolini belicht dit boek een nieuwe generatie Belgische bean to bar chocolatiers, die van de cacaoboon vertrekken om chocolade te makenLannoo 

Wil“Antwerpen in 1940. Wilfried Wils is 22 jaar oud, voelt zich een dichter en draagt een politieuniform. Antwerpen overleeft onder het juk van de Duitse bezetter. Wil ondergaat de oorlog en heeft geen andere ambitie dan overleven. 60 jaar later krijgt hij hiervoor de rekening voorgeschoteld.” Jeroen OlyslaegersDe Bezige Bij 

Nous ne sommes pas de mauvaises filles: een eerste mooie roman van deze Belgische schrijfster die de zuurzoete relatie tussen moeder en dochter beschrijftValérie Nimal, Anne Carrière (niet vertaald) 

Delen