4 prioriteiten om Brusselse KMO’s in 2018 te helpen exporteren

6 februari 2018 om 14:02 

©Thinkstock

Enterprise Europe Network (EEN) begeleidt Europese KMO’s in hun internationale ontwikkeling sinds 2008. Het netwerk is aanwezig in meer dan 60 landen, met 600 organisaties, waaronder Beci, de Kamer van Koophandel van Brussel die samen met Impulse als referentie-orgaan optreedt voor de Brusselse ondernemingen en hen ook in 2018 zal bijstaan.

Grensoverschrijdend actief zijn en exporteren? Voor veel KMO’s een bijzondere kans, al blijft de stap moeilijker te zetten dan voor grotere ondernemingen. Het is allemaal een kwestie van schaal, middelen en interne competenties. Hier treedt EEN op, met – via Beci – een begeleiding van de Brusselse KMO’s tijdens hun internationale groei. In 2018 gebeurt dit volgens vier grote assen:

  1. De interne Europese markt: Talrijke Europese reglementeringen ondersteunen de KMO’s. Maar deze bedrijven moeten de reglementen kennen om er maximaal voordeel uit te halen en ze in de ontwikkelingsstrategie op te nemen. De digitale overgang neemt in 2018 een belangrijke plaats in het seminar- en opleidingsprogramma in. De informatie zal zich ook toespitsen op toekomstige wijzigingen van sommige Europese reglementeringen, o.a. wat betreft producten voor tweeërlei gebruik, de detachering van werkkrachten en uiteraard de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming, die in mei van kracht wordt.
  2. De Europese aanbestedingen bieden talrijke zakelijke kansen aan KMO’s. Met informatie over openbare aanbestedingen in een bepaalde sector, over een categorie opdrachtgevers of een bepaald land, wordt het gemakkelijk aantrekkelijke opdrachten te selecteren. Met Beci kunnen bedrijven zelfs geïndividualiseerde waarschuwingsberichten leren configureren.
  3. Internationalisering: Zakelijke relaties aanknopen buiten de EU is een hele uitdaging voor veel KMO’s. Ze vergroten echter hun slaagkansen met informatie over lokale reglementeringen, met een doordacht gebruik van de handelsovereenkomsten tussen de EU en bepaalde landen en met een betere toepassing van de bestaande Europese hulpmiddelen (o.a. inzake de EU financiering van projecten in opkomende landen). Het seminar zal dit thema aankaarten.

Op 27 maart organiseert Beci met de douane een forum over de impact van de Brexit op de Brusselse ondernemingen, de nieuwe reglementering voor preferentiële oorsprong (REX systeem), de speciale rechten en plichten voor de import-export met specifieke landen buiten de EU, en ten slotte de digitalisering en e-commerce.

Ook de culturele aanpak komt aan bod, met een focus op Japan.

  1. Een goede partner in het buitenland vinden: Een internationale zichtbaarheid bevordert de spontane belangstelling van buitenlandse ondernemingen. Om een selectie te maken tussen de binnenkomende aanvragen, publiceert het business-to-business webplatform van EEN anonieme profielen en zakelijke aanbiedingen van ondernemingen uit de 63 landen waar het netwerk vertegenwoordigd is. Beci integreert profielen en zakelijke aanbiedingen van Brusselse ondernemingen en legt contacten tussen bedrijven die een wederzijdse belangstelling vertonen. Bovendien kunnen ondernemingen proactief interessante profielen gaan opzoeken op het platform brusselsnetwork.be. Organisaties van het netwerk verzekeren de opvolging van het contact.

Dankzij de matchmaking events die EEN organiseert, kunnen ondernemingen via vooraf geregelde afspraken elkaar leren kennen. EEN biedt talrijke evenementen aan. Beci selecteert enkele daarvan en begeleidt Brusselse ondernemingen ter plaatse. Reserveer nu al in uw agenda: specifiek in agrovoeding, de Tavola Food Business meetings van 12 en 13 maart in Kortrijk en een uitnodiging van inkopers in Frankrijk, in november. Ook in retail en de modesector werden evenementen geselecteerd. En in Brussel verwachten we het bezoek van buitenlandse afvaardigingen uit Egypte, China en Nigeria.

Nog even melden dat een missie van de Europese Investeringsbank op 22 en 23 maart Londen zal bezoeken. Contacten met Londense ondernemingen staan op het programma.

 

Delen