5 redenen om nu met AI te beginnen!

Door Roald Sieberath (AI Black Belt) - 27 september 2019 om 14:09 

(c) Getty

[Coproductie] Voor een bedrijfsleider, of een manager, verschijnen er op regelmatige tijdstippen nieuwe vereisten. Welke plaats moet er worden gegeven aan de nieuwste modetrends, in dit geval Artificiële Intelligentie (AI)?

 

De auteur is net terug van een week AI-opleiding in Stanford, in het hart van Silicon Valley, en hier zijn een paar lessen die opvallen.

 

1. Nu – is het moment !

De evolutie op lange termijn lijkt duidelijk. Volgens studies van McKinsey en PwC kunnen bedrijven die de AI-trein nemen tegen 2030 een verdubbeling van hun cashflow verwachten, terwijl bedrijven die de trein missen, een daling van 20% zouden zien over dezelfde periode.

 

2. De “basisblokken” worden efficiënt en toegankelijk:

Het ontwikkelen van een AI-oplossing wordt steeds gemakkelijker: de grote aanbieders van AI-oplossingen in de cloud (denk aan Google, Amazon, Microsoft, IBM,….) hebben hun aanbod goed ontwikkeld. Het herkennen van afbeeldingen, tekst, wordt net zo eenvoudig als API-call doen in de cloud, en dat tegen zeer lage kosten.
Zelfs een eenvoudig bedrijf, zoals een kledingwinkel, kan een chatbot installeren om tijd te besparen en aan efficiëntie te winnen door klanten te ontvangen via de recentste innovatie in user interfaces: messaging.

 

3. AI is geen wondermiddel!

Hoewel AI in staat is om prestaties te leveren die minder dan 10 jaar geleden onmogelijk leken (auto’s besturen, video’s genereren, Go masters verslaan, enz.), is het noodzakelijk om de verleiding te weerstaan om AI overal voor in te zetten. Het vervangt niet het gezond verstand en soms kunnen minder technologische oplossingen volstaan (om mensen die een winkel binnenkomen te tellen, is het niet nodig om een grote AI-oplossing in te zetten; een drukgevoelige mat is meer dan voldoende).

 

4. Aandacht voor juridische overwegingen

We beginnen nu nog maar de juridische en maatschappelijke gevolgen van AI te zien. Machine learning technieken, voor zover ze leren van voorbeelden uit de echte wereld,  reproduceren zo en versterken zelfs rassenvooroordelen. Voor een AI is een CEO typisch een 50-jarige blanke man…. want dat is wat het eerste resultaat dat een zoekmachine laat zien.
Het recht om vergeten te worden (toegestaan onder de GDPR) kan het onderhouden van deep learning algoritmes, die onlosmakelijk verbonden zijn met de gegevens van miljoenen mensen, uiterst moeilijk maken.
Om zich niet te laten verrassen door deze beperkingen, is het dus beter om nu al aan de slag te gaan.

 

5. Naar een integratieve, menselijke visie op AI

AI zien we best niet langer als een tak van de IT. Het daagt de hele samenleving uit en het zal leiden tot een volledig nieuwe kijk op de relatie tussen mens en technologie. Dit is waarom het nieuwe “HAI” (Human AI) instituut in Stanford is opgericht, dat een beroep doet op specialisten uit alle domeinen: recht, psychologie, sociologie, politieke wetenschappen, … AI mag niet alleen aan ingenieurs of zakenmensen worden overgelaten. Als we niet willen dat het ons helemaal vervangt, is het zowat iedereen die er belangstelling voor moet hebben.

Deze lessen uit Silicon Valley versterken uiteindelijk de inzichten en uitdagingen die we gevolgd hebben bij de lancering van AI Black Belt: een vooruitstrevende, multidisciplinaire aanpak, verankerd in concrete programma’s, zoals in onze “AI Orange Belt”, een 4-daagse, niet-technische opleiding voor managers, beslissingsmakers en consultants, die hun in staat stelt om de kansen en uitdagingen van AI tot in het detail te begrijpen.

 

In samenwerking met BECI bieden wij *één* gratis inschrijving aan voor de volgende Orange Belt sessie, die elke donderdagochtend in oktober (3, 10, 17 en 24 oktober) in BeCentral in Brussel plaatsvindt. Solliciteer om deze training te winnen, via www.aiblackbelt.com/beci

 

Delen