Actieplan diversiteit : good practices – Verwater tank en industrial services

20 februari 2018 om 15:02 

© Unisoc

“Diversiteit is bij ons vanzelfsprekend”

Vier mensen van buitenlandse afkomst – twee uit Afghanistan, een uit Nigeria en een uit Portugal – zijn sinds vorig najaar aan de slag bij het Essense dienstverleningsbedrijf Verwater Tank en Industrial Services. Dat is niet zo uitzonderlijk, want Verwater telt meer dan 20 nationaliteiten bij zijn ruim 250 medewerkers. Het bijzondere is dat deze vier via Voka’s ‘werkervaring- en leertraject’ (WELT) zijn aangebracht en met steun van de VDAB een IBO (individuele beroepsopleiding) kregen aangeboden. Een laagdrempelige aanwervingstechniek die meer mensen kansen geeft op de werkvloer.

Ahmad, Nuno, Jude, Mohammad… Het zullen niet de laatste buitenlandse medewerkers en vluchtelingen zijn die bij Verwater aan de slag gaan. “Al in de volgende weken screenen we nog nieuwe kandidaten”, zegt Kristof Delcroix, hoofd van de personeelsdienst van het bedrijf.

Verwater is een dienstverlenend bedrijf in de petrochemie. Het Belgische kantoor van het Nederlandse bedrijf is gevestigd in Essen, maar de activiteiten situeren zich in de Antwerpse haven: graaf- en grondwerken, onderhoud en bouw van opslagtanks, lassen, monteren, leidingwerk, schilderen, … Onder de klanten zitten reuzen als Esso en Total.

Verwater doet dat met succes: de voorbije vijftien jaar is het gegroeid van 70 naar 250 mensen. “Er waren jaren waarin meer dan tien medewerkers jongeren hielpen opstarten. Nu doen we dat meer gecontroleerd, om goede begeleiding te garanderen. Maar we groeien nog steeds en we nemen ieder jaar meer dan 10 mensen aan”, zegt Kristof Delcroix.

Diversiteit is geen doelstelling op zich, zegt Delcroix. “We zitten in die ‘war for talents’, we hebben dus iedereen nodig die aan de criteria voldoet. Iedereen die Nederlands kent of bereid is het te leren, iedereen die aandacht heeft voor veiligheid en kwaliteit, iedereen die het talent heeft om de technische opleiding met succes te volgen. Onze activiteit is een niche-activiteit. Dat wil zeggen: we moeten sowieso iedereen opleiden die hier start. Daar steken we dus veel tijd en geld in.”

De vier recente aanwervingen? “Die mensen hebben we gevonden via WELT en de VDAB. We hebben ze gescreend, ook technisch. Ze hebben een taalbad gekregen, ze moesten Frans, Nederlands of Engels kennen, want in de petrochemie is veiligheid en dus communicatie essentieel. We hebben ze de gespecialiseerde lasopleiding gegeven die in ons vak nodig is: over de processen, de technieken, de materialen. Ze kregen, zoals alle nieuwkomers, een peter mee in hun ploeg, die hen begeleidt.”

Jelle Schoofs, COO Belgium van Verwater: “Die mensen komen uit regio’s waar het soms helemaal niet goed gaat. Hun inzet is enorm. Sommige van hen staan om halfvijf op om tegen halfacht op hun werk te zijn. Ze doen geweldige inspanningen wat taal betreft. En ze hebben een stevige opleiding lassen gekregen. Nu leren ze nog bij op de werkvloer.” De reacties van de collega’s? “Ach, diversiteit is bij ons vanzelfsprekend.”

 

Met de steun van:

Delen