Angélique Karekezi, ambassadrice van fairtrade koffie

1 juni 2019 om 12:06 

Angélique Karekezi

Naar aanleiding van de Werelddag van Eerlijke Handel op 9 mei jl. nodigde Fairtrade Belgium Angélique Karekezi uit. Zij is managing director van Rwashoscco, een Rwandese koepelorganisatie die 6 coöperatieven van koffieproducenten vertegenwoordigt, waarvan 5 met een Fairtrade certificaat.

Enkele jaren geleden maakte Rwashoscco de keuze om specifiek in te zetten op de versterking van de rol van vrouwelijke producenten. Aan de basis van het sterke engagement van Angélique ligt haar eigen ervaring. “Ik ben opgegroeid in een maatschappij waar vrouwen minder kansen kregen dan mannen.”

 

‘Angelique’s finest’ werd gelanceerd om een extra boost te geven aan dit project. Het merk – dat nog niet te vinden is op de Belgische markt – is het resultaat van haar engagement en haar dromen. De koffie van uitzonderlijke kwaliteit wordt geproduceerd door 200 geëngageerde vrouwen. Zij staan in voor elke stap van het proces, van het telen van de koffiebessen tot de packaging en vermarkting. Dit product is eerst en vooral de verwezenlijking van de droom van Angélique om vrouwen de macht te geven in de koffiesector.

Met de historisch lage marktprijzen blijft van de marge van de koffieboer helaas nagenoeg niets meer over. Fairtrade Belgium roept bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een hogere prijs te betalen. En aan consumenten: kies nu in ieder geval voor koffie waarvan de prijs ten minste de kosten voor een duurzame productie dekt.

Ruimer gezien bevordert het Fairtrade@work programma het engagement op meerdere niveaus voor een duurzamere maatschappij, die respect heeft voor mens en milieu. De meest vooruitstrevende bedrijven ontvangen een “Fairtrade Award”, die getuigt van hun engagement.

Informatie: www.fairtradebelgium.be

Delen