Babetida Sadjo: “Niemand kan mij dit beroep afnemen!”

6 april 2019 om 08:04 

Babetida Sadjo

Babetida Sadjo is een van de huidige filmrevelaties. Zij is overal, met optredens in de Brusselse theaters en ook in de Netflix film And Breathe Normally van Isold Uggadottir, waarin zij de hoofdrol speelt. Wat al deze rollen gemeen hebben? Aangrijpende personages, doorzettingsvermogen en inzet.  

 

Hoe kwam u op het idee om actrice te worden? In het Vietnamese Hanoi heb ik voor het eerst aan een toneelstuk deelgenomen. Ik studeerde toen aan de Franse school en had me ingeschreven in de toneelclub van mijn school. Toen ik de blik van de toeschouwers op mij zag, werd het meteen een openbaring: ik was mijn rol voorbij en keek hoe ze me observeerden. Enkele jaren later ging ik aan het Conservatorium van Brussel studeren 

 

Uw grote première als actrice? Ik speelde LMasque du Dragon van Philippe Blasband aan het Théâtre des Martyrs. Het werd mijn eerste rol in de theaterwereld. Dit gebeurde op de bijzonder sterke en symbolische dag van de verkiezing van president Obama!  

 

Een rol die u is bijgebleven? Ik heb het geluk gehad zeer sterke en aangrijpende rollen te mogen spelen. Ik stond enorm onder de indruk van de rol van Adama, die ik speelde in het toneelstuk L’Initiatrice van Pietro PizzutiNooit tevoren had een rol mij met zoveel emoties geconfronteerd. Ik was toen zwanger. Dit toneelstuk had ik zelf bij Pietro besteld om het delicate en gevoelige onderwerp van de vrouwenbesnijdenis te bespreken. Het is het hoofdthema, maar ik had het in dit toneelstuk ook over vrouwenlichamen, sensualiteit, mysterie, genot, erotiek en plezier!  

 

Een anekdote? Ik zat in de tram, op weg naar de casting van Pieter Van Hees film Waste Land. Op het laatste nippertje besefte ik dat ik het personage onvoldoende belichaamde. Ik keerde naar huis terug, kleedde me om en reed naar Matonge om een pruik te kopen. Toen ik ten slotte op de casting terechtkwam en de regisseur mij zag, vertelde hij me dat het personage in levende lijven had gezien. Ik kreeg de rol toegekend en speelde naast Jérémie RenierIk ben altijd super veeleisend, een echte muggenzifter bij elke casting. Dat is mijn benadering. 

 

Girl, een groot succes in Brussel  

In een column over het Brusselse filmleven moet het team van de film “Girl” aan bod komen. De amper 27-jarige regisseur Lukas Dhondt won de Caméra d’Or en de Fipresci prijs tijdens het Filmfestival van Cannes 2018. De film was meerdere weken lang een hit in de Brusselse en Parijse bioscopen. Girl vertelt het verhaal van Lara (geïnterpreteerd door de jonge Brusselse acteur Victor Polster). Lara is 15 jaar oud en droomt van een carrière als sterdanseres. Lara is echter geboren in het lichaam van een jongen. De film is afgeleid van het ware verhaal van de Vlaamse danseres Nora Monsecour, die haar leven meerdere malen aan Lukas Dhont vertelde voordat hij in samenwerking met Angelo Tijssens besloot het scenario te schrijven. Sinds de release heeft Girl meer dan 15 internationale prijzen in de wacht gesleept en wordt het een prima ambassadeur voor de Vlaamse filmsector. 

 

 

 

Delen