BECI tevreden met de definitieve annulering van de “Self Scan Taks” in Molenbeek.

20 oktober 2022 om 15:10 

Brussel 20 oktober – BECI reageert opgetogen op de beslissing van Brussels Minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt om de “Self Scan Taks” van Molenbeek definitief te annuleren. Daarmee komt hij tegemoet aan de vraag van BECI om deze belasting op zelfscankassa’s in supermarkten te schrappen.

Deze zomer kwam de gemeente Molenbeek met deze belasting op de proppen. Een supermarkt met zelfscan kassa’s zou jaarlijks per kassa een belasting van ruim 5.500 euro moeten betalen. Na de aankondiging van deze gemeentebelasting eiste BECI de annulering van die taks. De werkgeversorganisatie ondernam ook juridische stappen.

Volgens BECI kon van een dergelijke belasting geen sprake zijn omdat die moest dienen om de precaire begroting van de gemeente Molenbeek op orde te krijgen. Verder druist deze taks in tegen de initiatieven van de Brusselse regering om gemeentelijke “pest” belastingen te harmoniseren of weg te werken. En deze nieuwe belasting was bovendien een aanslag op de broodnodige digitalisering van onze economie en overheden.
De invoering van deze “pestbelasting” was bovenal een gevaarlijk precedent.

“BECI is dan ook tevreden met de adequate reactie van Brussels Minister Bernard Clerfayt”. Zegt Jan De Brabanter, Secretaris-Generaal van BECI. “Wij pleiten voor meer controle op de lokale besturen opdat onze bedrijven en handelaars een grotere juridische en fiscale zekerheid zouden kennen.”

Brusselse gemeenten moeten zich, zeker in deze tijden, schikken naar de strategische keuzes van het Gewestelijke niveau, vindt BECI, en hoopt dat dit een les is voor andere Brusselse gemeenten die met “wilde” plannen rondlopen om hun begroting op orde te krijgen op de rug van de bedrijven.

Perscontacten:

Olivier Willocx, CEO Beci
ow@beci.be / +32 475 513 158
Filip De Rycke, woordvoerder
fdr@beci.be / + 32 498 944 350

Adres Beci :

Louizalaan 500
1050 Brussel
www.beci.be

Over Beci :
Beci (Brussels Enterprises Commerce & Industry) is ontstaan uit een partnerschap tussen de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel: twee privé vzw’s die door hun leden gefinancierd en beheerd worden.Beci vertegenwoordigt twee derde van de tewerkstelling in Brussel en meer dan 35 000 ondernemingen

Delen