BECI: “versmalling E40 – een dossier van gemiste kansen.”

13 mei 2019 om 08:05 

Illustration picture shows the E40 highway in the direction of Brussels, Friday 10 May 2019. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Gisteren, donderdag 9 mei, kondigde de Brusselse regering aan dat het oprittencomplex E40 vanaf dit weekend drie rijstroken minder zal hebben.

Beci betreurt ten zeerste de voorbereiding van dit dossier en twijfelt of deze ingreep de mobiliteit naar en in Brussel ten goede komt. De Reyers-Centrumtunnel heeft vandaag één rijstrook met Montgomery en Meiser als flessenhalzen verderop. De snelheid geleidelijk aan beperken naar 50 km/u en het aantal rijstroken verminderen kan tijdens de (ochtend)spits bijkomende vertragingen veroorzaken (zeker in het begin van de ingreep).

“Door de werken aan de (Montgomery)tunnel rijden automobilisten vandaag om via de Tervurenlaan en de E411. Indien de voorgestelde ingreep tot grote vertragingen leidt op de E40 dan zullen (meer) automobilisten zich, ook na de werken aan de tunnel, via de Tervurenlaan en de E411 verplaatsen. Met het handvol aan navigatieapps die vandaag bestaan, kan het doorgaand verkeer in de omliggende wijken dus negatief worden beïnvloed” stelt Ischa Lambrechts, adviseur mobiliteit bij BECI

Beci betreurt vooral dat er niet werd ingezet op een voorafgaande campagne die de pendelaars bekend maakt met andere vormen van mobiliteit.  “De combinatie van private mobiliteitsoplossingen, waaronder deelwagens en carpoolapps, en openbaar vervoer kan leiden tot een lagere autodichtheid en een optimaal gebruik van de weginfrastructuur. Beci heeft de Brusselse regering al meerdere malen opgeroepen om beter samen te werken met de private spelers. De regering heeft hier duidelijk een kans gemist om een modern mobiliteitsbeleid te voeren” geeft Olivier Willocx, Gedelegeerd bestuurder BECI, aan.

Daarnaast heeft de Brusselse regering een tweede kans gemist, namelijk het ontraden van het massaal autosolisme. Beci riep einde 2018 op om een test met een carpoolstrook in te richten op de E40. “We stellen vast dat het massaal autosolisme een belangrijke factor is die bijdraagt aan de verzadiging van het wegennet. Met een voorbehouden rijstrook voor carpoolers kan je inzetten op gedragswijziging met het inperken van rijstroken niet. Een carpoolstrook kan daarnaast toegankelijk zijn  voor busvervoer, zowel publiek als privé” legt Olivier Willocx uit.

“Beci is van mening dat carpoolen voor woon-werkverkeer een maatregel kan zijn om de druk op het wegennet te verminderen. Het delen van de wagen betekent namelijk een verhoging van de bezettingsgraad en dat maakt het een efficiënter vervoersmiddel. Carpoolen zorgt voor minder wagens op de weg. 5 à 10% minder voertuigen tijdens de spitsuren kan leiden tot 40% vermindering van de lengte en duur van de opstoppingen”, verklaart Ischa Lambrechts, Adviseur Mobiliteit Beci.

Het dossier van de E40 legt daarnaast ook een ander pijnpunt bloot, namelijk het gebrek aan interregionaal overleg. Vlaams Minister van mobiliteit Weyts stelt niet op de hoogte te zijn van de beslissing van zijn Brusselse collega. Meer structureel, wordt het gebrek aan overstapparkings in Vlaanderen hierdoor opnieuw pijnlijk duidelijk.

“De versmalling van de E40 legt een aantal pijnpunten bloot waarop wij vanuit BECI al jaren pleiten voor oplossingen. De versmalling van de E40 is vooral een dossier van gemiste kansen”, besluit Olivier Willocx, Gedelegeerd Bestuurder Beci

 

Voor meer info:

Ischa Lambrechts

Adviseur Mobiliteit

+32 475 75 12 30

ila@beci.be

www.beci.be

 

Delen