Brigitte Chanoine : “Ik zou mezelf aanraden geduldiger te zijn.”

9 maart 2019 om 12:03 | 850 weergaven

Kroll - Brigitte Chanoine NL

In het maartnummer van uw magazine Brussel Metropool hebben 14 bedrijfsleiders ermee ingestemd om deel te nemen aan de vragenlijst van Giles Daoust (en ook aan de tekenkunst van Pierre Kroll!).

Brigitte Chanoine  – Rector van de Ichec Business School 

 

Wat was uw eerste betaalde baan (studentenjobs niet inbegrepen)? 

In Indianapolis, VS, in een Amerikaanse KMO waar ik op de afdeling Health & Safety werkte. Ik ben er twee jaar gebleven en daarna naar België teruggekeerd. 

 

Het “doorslaggevende ogenblik” in uw beroepsleven? 

Twee mijlpalen in mijn carrière: de dag dat ik mijn doctoraalscriptie over de valorisatie van bedrijven verdedigde en toen ik rector werd van de Ichec, in 2008.  

 

Uw grootste succes in het beroepsleven? 

Toen we de internationale accreditatie hebben verkregenZoveel meer dan een persoonlijk succes: het succes van een heel team. Dit kwaliteitslabel is een van de mooiste verwezenlijkingen van mijn rectoraat. Op alle niveaus moesten kwaliteitsprocessen worden ingesteld en internationale deskundigen kwamen dit alles controleren.   

 

Uw grootste tegenslag? 

Valkuilen zijn er geweest. U weet wel: u koestert een project maar de restrictieve politieke context belemmert de ontplooiing ervan en uw vrijheid wordt gekortwiekt. Maar tot nu toe heb ik zulke toestanden zo goed en zo kwaad mogelijk kunnen overwinnen. 

 

Wat is vandaag de grootste uitdaging? 

De dagelijkse hordeloop, ondanks de moeilijkheden en valkuilen. Ik moet de school voortdurend in beweging houden, zo’n 400 mensen per dag (basisopleiding, voortgezette opleiding en werknemers).  

 

Wat is uw super-troef? 

Mijn dynamisme. 

 

En uw voornaamste zwakte? 

Waarschijnlijk mijn bazigheid, in het hoger onderwijs … Ik besef dat ik een mensenleider ben. Misschien net iets te veel. U weet wel, in de academische wereld … Kan soms contraproductief zijn. Ik werd door mijn collega’s verkozen, maar op de dag dat ik niet langer rector ben, word ik weer hun gelijke … Een heel ingewikkelde taak. 

 

Wie beschouwt u als uw held? 

In mijn beroep heb je dringend behoefte aan mentoren. Als leerkracht ben je niet echt voorbereid op deze job. Ik heb wijze mensen en adviseurs om me heen, zoals Étienne Davignon, de voorzitter van de Raad van Bestuur. Ze zijn echt niet talrijk. Ik beschouw ze als inspiratiebronnen. 

 

Uw favoriete boek? 

Ik lees vooral om te ontspannen. Systematisch voor het slapen gaan en non-stop wanneer ik met vakantie ben. Ik lees echt van alles. Ik ben net klaar met het boek van Adeline Dieudonné en ben ik begonnen met de jongste Goncourtprijs.  

 

Uw lievelingsfilm

Ik ga vaak naar de bioscoop, maar heb geen favoriete film. Wel hield ik onlangs heel veel van “Capharnaum“, van Nadine Labaki, met Zaïn Al Rafeea: een buitengewoon diepgaande en uitdagende film. Ik vind het leuk om indrukwekkende films te zien, liefst samen met mijn man, mijn drie kinderen en hun metgezellen. Nadien zitten we samen om onze emoties te bespreken. Bijzonder leerrijk is dat. 

 

Welke tip had u uzelf aan het begin van uw carrière willen geven? 

Wat geduldiger te zijn!  

 

Uw stelregel, uw favoriet citaat? 

Hakuna Matata“Geen probleem” in het Swahili!

Delen