Brussel, in de nabije toekomst? Een toffe stad!

Door Emmanuel Goedseels (Partner Whyte Corporate Affairs) - 8 februari 2019 om 08:02 

©Reporters

We hebben elkaar allemaal het beste toegewenst, met daarbij wellicht een paar goede (en kortstondige?) voornemens. Wat moeten we de Brusselse ondernemingen nu eigenlijk toewensen voor 2019?

De verkiezingen in mei zullen het politieke beleid in ons Gewest alvast flink opfrissen. De economische activiteit hangt echter niet uitsluitend af van de politiek, gelukkig maar. Wat wij onze metropool dus toewensen is dat ze haar uitstraling in België en in het buitenland behoudt!

Heel wat steden ontwikkelden een ‘haat-liefde’ verhouding met hun burgers, pendelaars, ondernemingen en handelszaken. Maar kijk, van zodra wij een tijdje buiten onze stad vertoeven, ervaren we een zeker heimwee. Tijdens de afgelopen jaren lag de focus in Brussel te veel op het negatieve. Laten we een kijkje nemen aan de andere kant van de spiegel. Brussel is tegelijk een gewestelijke, nationale, Europese en wereldhoofdstad. Wie in de Verenigde Staten of in Azië reist, beseft al gauw dat ‘Brussels’ vaak meer bekendheid geniet dan ‘Belgium’, behalve wanneer er sprake is van bier en chocolade.

Wat zijn de troeven en uitdagingen van de Brusselse economie in 2019? Allemaal thema’s die het aankaarten waard zijn.

Een eerste belangrijke vraag voor een onderneming is de keuze van een vestigingsplaats. Wat is het nut van een zetel of kantoren in Brussel? Is dit een commercieel pluspunt? Een kijkje naar de websites van ondernemingen in de Vlaamse en de Waalse rand rond Brussel toont aan dat ze hameren op de nabijheid van Brussel. Soms met een opzettelijke verwarring (‘Diegem-Brussels’, bijvoorbeeld).

Kantoren in Brussel? Hoe aantrekkelijk zijn die voor werknemers (Brusselaars en Belgische pendelaars) en voor expats en eendaagse bezoekers? Wat met de aanslepende mobiliteitsproblemen, die trouwens helemaal geen lokale exclusiviteit zijn?

Brussel is een Gewest dat talloze instellingen concentreert, maar ook uitblinkt door de diensten van zijn handelszaken en ondernemingen. Welke rol speelt de stad in de digitale wereld, die overduidelijk onze toekomst zal bepalen?

De economische activiteit en de groei zijn de energiebronnen van onze metropool, uiteraard. Maar de stad kan niet vooruit zonder een duurzaam ontwikkelingsbeleid op sociaal, maatschappelijk en milieuvlak.

In de volgende artikelen bespreken we met u al deze grote uitdagingen voor de toekomst. Als de stad hierin succes oogst, zal ze haar aantrekkingskracht nog vergroten. Ze zal namelijk gevolg hebben gegeven aan de behoeften van een internationale hoofdstad, met al de eigenheden en troeven die haar statuut inhoudt.

Delen