De strategische prioriteiten van Brussels Airport inzake duurzame ontwikkeling focussen o.a. op intelligente en milieuvriendelijke oplossingen. Zo versterkt Brussels Airport zijn positie als intermodale hub. De voordelen voor passagiers, medewerkers, partners en pendelaars spreken voor zich: de luchthaven is nu via verscheidene vervoermiddelen te bereiken en te verlaten.
In 2018 kwam 30% van de passagiers en personeelsleden naar Brussels Airport met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Tegen 2040 zou dit 50% moeten worden, dankzij vlotte verbindingen en innovatieve, intelligente oplossingen. Op die manier streeft Brussels Airport naar duurzame mobiliteit.
Auto, fiets of trein
Verleden jaar verschenen op Brussels Airport 30 elektrische bussen om passagiers op het vliegveld zelf te vervoeren. Oplaadpunten werden eveneens voorzien. Binnen enkele jaren zullen de meeste dienstvoertuigen van Brussels Airport bovendien op CNG rijden, meteen goed voor een flinke daling van de CO2-uitstoot, de fijne stofdeeltjes en het lawaai.
Een goede fietsinfrastructuur is onontbeerlijk om zowel personeelsleden als passagiers aan te zetten naar de luchthaven te fietsen. Daarom investeert Brussels Airport Company in nieuwe fietspaden en fietsstallingen. In 2019 werd een nieuw fietspad aangelegd op het grondgebied van de luchthaven. Dit pad wordt tegen het einde van het jaar aangesloten op de fietssnelweg F3 tussen Brussel en Leuven. De medewerkers van Brussels Airport Company kregen een nieuwe beveiligde fietsenstalling in de oude terminal, naast kleedkamers met drogers. Een stroom warme lucht doorkruist dus de kleedkamers. Fietsers die de regen hebben getrotseerd, waarderen dit comfort.
Brussels Airport beschikt over een eigen treinstation. De NMBS publiceerde visuele passagierstellingen. De constante toename is opvallend: 5400 reizigers per dag in 2009, 8100 in 2017 en 9403 in 2018. Het station Brussels Airport-Zaventem is dus het 15e drukste station van België (vier plaatsen vooruit sinds 2017). De trein kent duidelijk steeds meer succes.
Duurzamer woon-werkverkeer voor werknemers hoort bij de vele andere initiatieven. Zo konden medewerkers alternatieve vervoersmiddelen uittesten: al dan niet elektrische fietsen, het openbaar vervoer en elektrische of hybride voertuigen.
Innoverende autonome pendeldienst
De invoering van autonome elektrische shuttles kadert in de strategie van Brussels Airport. In samenwerking met De Lijn liep in mei 2019 een eerste reeks tests langs de terminal. Die zijn bedoeld om de technologie te testen in een echte omgeving, weliswaar voorlopig zonder passagiers. De zelfrijdende elektrische shuttles van de Nederlandse fabrikant 2getthere zullen op Brussels Airport een vaste route volgen, echter tussen het gemengde verkeer. Hierbij gebruiken deze voertuigen magneten in het wegdek en eigen sensoren.
Met de magneten erkent de shuttle zijn parcours. Via de sensoren identificeert hij voorwerpen in zijn omgeving. In de loop van 2020 ondergaat het concept ook bijkomende tests in het gemengd verkeer van de goederenzone, wederom zonder passagiers maar met een steward aan boord. Deze tests moeten uitmaken of de shuttle onder alle weers- en verkeersomstandigheden naar behoren functioneert.
Als de demofase succesvol is, zullen autonome pendelvoertuigen vanaf 2021 tussen de terminal, de goederenzone en de parkings worden ingezet.
Trambus als aantrekkelijk alternatief voor de auto
De Ringtrambus resulteert uit een samenwerking met De Lijn en de Vlaamse regering. Vanaf december 2019 zou ook dit vervoermiddel Brussels Airport helpen zijn ambities te realiseren. Naast passagiers verwelkomt de luchthaven dagelijks talrijke pendelaars en buurtbewoners. Voor hen is de luchthaven een belangrijk knooppunt tussen huis en werk. De Ringtrambus volgt een route tussen het UZ Brussel in Jette en Brussels Airport. Die loopt grotendeels langs de Brusselse Ring. Vandaar de naam.
De trambus is uitgerust met een diesel en een elektrische motor. Hij combineert het comfort van een tram met de flexibiliteit van een bus. De komst van de trambus vergde echter grote aanpassingen van de infrastructuur. De wegeninfrastructuur op Brussels Airport werd gerenoveerd. In het busstation van de terminal kwam een gloednieuw platform. Ook de haltes tussen de luchthaventerminal en de vrachtzone zijn aangepast voor een vlotte doorgang van de Ringtrambus.
Al deze projecten illustreren de ambitie van Brussels Airport. De passagiers en de medewerkers hebben trouwens recht op een moderne luchthaven in het hart van Europa. Het wordt ook en vooral een hub met duurzame mobiliteitsoplossingen, conform de strategie voor een duurzame en evenwichtige ontwikkeling.

Het logo