Brusselse bedrijven alweer slachtoffer van staking en betoging

15 december 2022 om 15:12 

Vrijdag 16 december, organiseren ABVV, ACLVB en ACV een nationale betoging in Brussel en daarboven op een nationale staking. De drie grote vakbonden willen daarmee de druk opvoeren en hun eisen kracht bijzetten. Dat zijn onder meer het behoud van de automatische loonindexering, hogere brutolonen maar ook de bevriezing van de energieprijzen.

Door de betoging en de staking wordt onze stad nog maar eens lamgelegd. Voor onze Brusselse bedrijven zijn deze stakingsdag en nationale betoging dus alweer een dag van moeilijke bereikbaarheid voor klanten en personeel.

Diensteneconomie

Voor een diensteneconomie is dit extra belastend, zeker als ook nog eens het openbaar vervoer stilligt. Op die manier wordt het ook voor de werkwilligen problematisch om zich naar het werk te begeven. 

Beci stelt vast dat de werkgevers alweer op géén enkel begrip moeten rekenen bij de vakbonden. Olivier Willocx, CEO van Beci vult aan: “De eisen voor een hoger brutoloon bovenop de automatische indexering zijn ronduit gevaarlijk en dus onverantwoord. Volgende maand stijgen de lonen van heel wat werknemers automatisch door die indexering.” 

Ook de sociale lasten gaan mee de hoogte in

Dit alles betekent ook nog eens een verhoging van de nu al zware sociale lasten. Met andere woorden: voor heel wat werkgevers betekent dit opnieuw een  financiële mokerslag. Doe daar ook nog eens de oncontroleerbare energieprijzen bij en je krijgt een gevaarlijke cocktail. 

Als onze bedrijven goed presteren, vaart het personeel daar ook goed bij. Door nu extra loon te vragen boven op de automatische loonindexering is niet alleen onbegrijpelijk, het is totaal onverantwoord. 

Redelijkheid

“Het zijn de bedrijven die zorgen voor de welvaart van ons land en van zijn burgers. Wij vragen en verwachten van de vakbonden een grote dosis redelijkheid, vandaag en ook in de toekomst. Alleen samen kunnen we de welvaart en de werkgelegenheid behouden binnen een economisch moeilijke context”, aldus nog Olivier Willocx van Beci. 

Delen