Coronavirus : gemeentelijke maatregelen – Stad Brussel

11 december 2020 om 08:12 

Brussel-Stad heeft iets meer dan 180.000 inwoners en is daarmee de grootste gemeente van het Brusselse Gewest in bevolking en oppervlakte. 25% van alle handelszaken van het Gewest bevinden zich in de gemeente Brussel-Stad. De handelskernen situeren zich onder andere in het stadscentrum (ongeveer 2.900 winkels), de Bovenstad (bijna 1.100 verkooppunten), de Marollen (ongeveer 500), de Bockstael-wijk (iets meer dan 400 verkooppunten in de deelgemeente Laken) en in de Zavelwijk.

Zoals ook elders is gebeurd, heeft de Stad verscheidene maatregelen getroffen om de zwaar door de coronaviruscrisis toegetakelde lokale handelszaken te helpen. “Tijdens de lockdown hebben we de heffingen op markten, kiosken en rondtrekkende handelaars opgeschort en de jaarlijkse taks op terrassen met 50% verlaagd om vooral de horeca te ondersteunen”, vertelt schepen van middenstand en handel Fabian Maingain. “We hebben ook tijdens de maanden april en mei de huur opgeschort van handelspanden die eigendom zijn van onze Grondregie en van de OCMW. Na de eerste lockdown hebben we ingestemd met de uitbreiding van terrassen onder andere op parkeerplaatsen en hebben daarom de verkeersstromen in de voornaamste winkelstraten en op de markten georganiseerd. Andere maatregelen waren bijvoorbeeld de voortzetting van de e-opleidingen om handelaars te helpen hun economische activiteiten te digitaliseren. We hebben hun ook een opleiding in e-marketing aangeboden voor een vlottere communicatie en meer aantrekkingskracht naar de klanten toe. We gaan deze opleidingen trouwens verderzetten.”

Na de inperkingsmaatregelen naar aanleiding van de tweede coronagolf besliste de Stad een premie van 2000 euro uit te keren aan de bars, cafés en nachtclubs die een maand lang moesten sluiten. De gezamenlijke kosten van dit initiatief alleen wordt geraamd op één miljoen euro.  De Regie en het OCMW van de Stad hebben huurders die minstens een maand moesten sluiten, vrijgesteld van betaling.

Delen