Elke dag rolt er ander nieuws binnen over het coronavirus en zijn verspreiding. En dat heeft uiteraard een impact op de hele planeet en de wereldeconomie. De Belgische en Brusselse economie blijven niet gespaard.
De Federatie van de technologische industrie Agoria heeft haar leden, onder wie fabrikanten van werktuigmachines of technologische producten, al ondervraagd over het vraagstuk van het coronavirus. Hierbij maakte Agoria echter geen onderscheid tussen Brussel en de andere gewesten. “Uit de resultaten blijkt dat 75% van de respondenten in de komende maanden problemen verwachten”, aldus Frederik Meulewaeter, external Relations officer van Agoria, een organisatie waarvan de leden meer dan 300.000 werknemers tewerkstellen.
“Twee derde van de respondenten vermeldt ook problemen met inkoop uit China (onderdelen, producten) en 71% verwacht problemen in de toekomst. Van onze leden vernemen we dat sommige Chinese schepen niet meer naar de Belgische havens varen en dat ook vrachttreinen worden afgelast. Verder maken ze gewag van de stijgende prijzen van vrachtvluchten. Aangezien er minder vliegtuigen naar China vliegen, daalt de capaciteit en stuurt het samenspel van vraag en aanbod de prijzen de hoogte in”.
De bezorgdheid is ook duidelijk voelbaar bij Elak Electronics, een elektronicawinkel van 750 m² die al 40 jaar in hartje Brussel is gevestigd. “Onze leveranciers bestellen allemaal in China. Ze melden dat sommige fabrieken gesloten zijn, dat anderen niet antwoorden of slechts zeer langzaam de werkzaamheden hebben hervat met amper 10% van het personeel”, weet Carla Lenoir, hoofd van de boekhouding.
“Momenteel heeft dat nog geen impact, omdat iedereen over een buffervoorraad elektronische onderdelen beschikt, maar ik vrees dat de impact over een paar weken groter zal zijn dan we nu verwachten. Afwachten en de situatie ondergaan, dat is het enige dat we kunnen doen. Wij zijn zodanig afhankelijk van China dat we de gevolgen direct voelen. Enkele jaren geleden ging daar een fabriek voor elektronische componenten dicht vanwege een aardbeving. De prijzen stegen toen onmiddellijk met 10 tot 15%. Let wel, de prijzen kunnen net zo snel dalen zodra de productie weer op gang raakt.”
Fedustria, de Belgische Federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie, stelt zich geruststellend op. “Tot nu toe hebben we nog geen concrete informatie ontvangen van onze leden over storingen in de productieketen of leveringsproblemen die te wijten zouden zijn aan het coronavirus”, vertelt communicatiemanager Katja De Vos.
De Belgische Federatie van de levensmiddelenindustrie (Fevia) waarschuwt wel voor bevoorradingsproblemen: “Onze bedrijven voelen wel degelijk de impact van het coronavirus. Dat uit zich in geannuleerde bestellingen, naast leveringen vanuit België die niet vertrekken”, betreurt Fabienne Lahaye, Communication Advisor bij Fevia.
“Er zijn problemen met de levering en de beschikbaarheid van verpakkingen. Zo bijvoorbeeld metalen koekjesdozen en enkele luxe verpakkingen zoals verguld papier voor pralines. We verwachten een indirecte impact omdat de Chinezen minder reizen en minder Belgische producten zullen kopen. Ook het ‘duty free’ kanaal gaat problemen tegemoet, in het bijzonder de chocolade producten die op de luchthavens worden verkocht. De verkoop via dat kanaal vertraagt aanzienlijk door de afname van het passagiersverkeer.”
En hoe zit het met het toerisme in Brussel? “In dit stadium hebben we een paar annuleringen, maar de impact is beperkt omdat het Chinese toerisme tegen het einde van de winter amper 1,5% van de overnachtingen voor zijn rekening neemt”, verklaart Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotels Association. “Vanaf april ontvangen we meer Chinese toeristen, maar dit vertegenwoordigt amper meer dan 5% van de overnachtingen in Brussel.”
Even ter herinnering: de FOD Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar de provincie Hubei tijdelijk af en beveelt aan om minder belangrijke reizen naar andere Chinese provincies (Hongkong uitgezonderd) voorlopig uit te stellen.
De FOD Volksgezondheid stelt in een FAQ over het coronavirus dat “coronavirussen zich verspreiden via mensen en dieren. Ze overleven niet goed buiten het lichaam. En dus zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere voorwerpen. Niets wijst erop dat dit nieuwe coronavirus dat wel zal doen.”
Ook wij hebben, in samenwerking met EEN, een website met up to date informatie gemaakt. U vindt er gefundeerde en snelle informatie (in het Engels) en advies. Klik hier voor meer info. We hebben ook enkele eenvoudige tips voor u en uw medewerkers op een poster gezet. Die kan u hier downloaden.