Covid-19 : “Een pandemie vereist eenheid van commando en die is er nu niet”

2 december 2020 om 11:12 

Het Covid-19 heeft in de maand augustus zijn tweede adem gevonden en is opnieuw aan een steile opmars bezig. Ook Brussel ontsnapt niet aan de malaise. Een groot probleem bij de bestrijding van het virus is de enorme versnippering van verantwoordelijkheden in onze hoofdstad én in België. Dat zegt professor Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel in Jette.

Ook in het UZ Brussel ondervindt men duidelijk de gevolgen van de tweede coronagolf. Het aantal patiënten is (voorlopig licht) aan het stijgen, maar van de overheid krijgen de ziekenhuizen te weinig gedetailleerde data over de herkomst van de patiënten en over de wijken waar ze wonen, zegt professor Noppen. “We hebben enkel macrogegevens op het niveau van de gemeenten, maar die data zouden dieper moeten gaan. Waar exact de patiënten vandaan komen, weten we niet. We hebben natuurlijk wel een vermoeden, op basis van onze eigen patiëntengegevens, maar wat ontbreekt, is een globale helicopter view.”

We varen blind

De professor geeft Jette als voorbeeld. “Jette is een van die gebieden waar de beruchte alarmdrempel nu overschreden is. Maar wat wil dat nu precies zeggen? Wie wordt precies getroffen? We weten het niet, we varen blind. Een echt sterke stijging van de ziekenhuisopnames lijkt het vooralsnog niet met zich mee te brengen. We zaten de voorbije weken op zo’n vier à vijf Covid-19-patiënten die bij ons in het ziekenhuis lagen. Nu zijn dat er een tiental.”

Het gebrek aan data is vooral een uitloper van het gebrek aan een gecoördineerd beleid, zegt professor Noppen. “Ik weet het, Brussel is een erg complex gegeven en nog heel veel entiteiten die daarboven zweven, maar toch … Ik mis elke eenheid van commando. De ene doet dit en de andere doet dat, maar er is veel te weinig samenhang, overleg en visie. Niet alleen in Brussel, hoor, in heel België.”

Niet uitgenodigd

Opnieuw een voorbeeld. “Neem de testcentra. Tot voor kort hadden we er dertien, toen daalde het aantal gevallen en is dat afgebouwd naar vier. Nu zou dat weer opgeschaald moeten worden, maar wie gaat dat trekken? Hoe gaat men dat doen? Niemand weet het. Brussel heeft duidelijk gekozen om de eerstelijnshulp veel verantwoordelijkheid te geven in de corona-aanpak, maar de testcentra vielen dan weer onder de ziekenhuizen. Wij hebben zelf al aangeboden om onze faciliteiten weer ter beschikking te stellen, maar waren zelfs niet uitgenodigd op het overleg daarover. Tja…”

Wat de toekomst betreft, kan het alle kanten op, denkt Noppen. “We zitten nu op een kantelpunt. Het probleem met Covid-19 is dat het een exponentieel fenomeen is. Het telt niet dagelijks op, het vermenigvuldigt dagelijks. Daardoor kan het heel snel gaan, zowel in de goede als de slechte richting. Mensen moeten beseffen dat het hun eigen gedrag is dat het virus stuurt. Het zijn niet de virologen die de curve kunnen afbuigen, dat moeten we allemaal samen doen.”

Delen