Covid-19 nefast voor de Brusselse arbeidsmarkt

8 mei 2020 om 09:05 

(c) Getty

Beci schat de toename van het aantal werkzoekenden op ruim 52.000

Op basis van de gegevens uit de wekelijkse werkgeversenquêtes van Beci en de analyses van de Nationale Bank moeten wij rekening houden met een minimale toename van het aantal werkzoekenden in Brussel met 52.000 éénheden.

Op het ogenblik dat de economische activiteiten mondjesmaat hernemen in Brussel stelt zich de vraag hoe de arbeidsmarkt verder gaat evolueren tijdens de volgende weken en maanden. Op nationaal niveau werden er ca. 1,3 miljoen aanvragen ingediend voor tijdelijke economische werkloosheid. Omdat het niet altijd gaat over medewerkers die voor de volledige werktijd op economische werkloosheid worden gezet, spreekt men concreet over 800.000 “voltijds equivalenten”. Vertaald naar Brusselse normen spreekt men van ca. 160.000 mannen en vrouwen in tijdelijke economische werkloosheid waarvan 20 %, hetzij ca. 32.000 personen dreigen naar definitieve werkloosheid te gaan tijdens de volgende weken en maanden.

Aan dit cijfer moet men het aantal verloren interimjobs nog toevoegen: volgens Federgon cijfers was de terugval van het aantal interimjobs in april drastisch en meer nog in Brussel (-27%) dan in Wallonië (19%).  Vertaald naar de Brusselse arbeidsmarkt zou de interimsector met 50 % zijn gekrompen: van de resterende 60.000 VTE’s dreigt nu nog eens 15 à 20%, zeg maar een 10.000 jobs, verloren te gaan.

Wanneer wij dan nog eens rekening houden met de nakende falingen, waarvan het verlies aan jobs vandaag ruw geschat op 10.000 geëvalueerd wordt, komen we uit op een raming van 52.000 werklozen meer in Brussel in de komende 4 à 5 maanden.

Jan De Brabanter, Secretaris Generaal van Beci : “We hebben het hier enkel over officiële werkloosheidscijfers en die spreken uiteraard niet over alle personen die in Brussel werkzaam waren in het zwarte circuit. Wij weten niet precies hoeveel maar al deze mensen zitten nu wel zonder een inkomen. Wanneer we weten dat de zwarte economie in Brussel geraamd wordt op zowat 20 % van de economische activiteiten in het Gewest hoeft het niemand te verwonderen dat de armoedecijfers snel gaan oplopen!”  

Beci wijst er ten slotte op dat er bij deze cijfers geen “besmettingsgevaar” mag komen, waarbij toeleveranciers die zelf in moeilijkheden verzeild geraken de tewerkstelling in andere klanten-bedrijven gaan beïnvloeden. Ook werd er bij de analyse geen rekening gehouden met het risico van delocalisatie van tewerkstelling naar andere regio’s.

 

Newsletter Générale - Article

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen