De Jetse economie nieuw leven inblazen

Door  - 14 april 2020 om 17:04 

Benoît Gosselin (V.R.)

De Jetse economie nieuw leven inblazen: interview met schepen Benoît Gosselin

Benoît Gosselin (cdH) is schepen van Handel, Economie en Animatie in Jette, één van de middelgrote gemeenten (52.000 inwoners) langs de grote Brusselse ring. De ongeveer 700 handelszaken die de gemeente rijk is, zijn voornamelijk rond het Koningin Astridplein verspreid.

Hoe past de lokale economie zich aan de huidige coronaviruscrisis aan? De gemeentelijke fiscaliteit die bijvoorbeeld in Brussel-Stad of Elsene werd ingeroepen, biedt in Jette minder mogelijkheden. “Er bestaat bij ons geen gemeentelijke heffing op uithangborden en terrassen”, vertelt Benoît Gosselin. “De belasting 2020 op handelszaken hebben we nog niet geheven. We onderzoeken trouwens een voorstel om de belasting op handelsoppervlakken te verlagen.” Zoals in Ukkel verleent Jette bijstand aan handelaars bij het invullen van formulieren om gewestelijke steun te genieten.

Bovendien bestudeert de gemeente de mogelijkheid om de premie van het Gewest aan te vullen. “Maar we proberen eerlijk en consequent te blijven ten opzichte van Jetse ondernemers en handelszaken die door de covid-19-crisis zijn getroffen. Buiten de voedingswinkels denk ik bijvoorbeeld aan kledingzaken, juweliers, parfumeurs, kapperssalons enz. die momenteel gesloten moeten blijven.” 

Voor de schepen blijft de prioriteit echter de uitweg uit deze gezondheidscrisis en de manier waarop de lockdown zal worden opgeheven. Pas daarna kan de gemeente overwegen wat ze op economisch en commercieel vlak zou kunnen doen. “Laten we eerst zien waar het Gewest mee uitpakt, naast de eenmalige premie, en wat de initiatieven zullen zijn op federaal niveau.” De middelen waarover de gemeente beschikt zullen wellicht worden aangesneden: “Momenteel zijn de gemeentelijke financiën in evenwicht, maar we ramen dat de covid-crisis een impact van 750.000 euro zal hebben op de gemeentelijke inkomsten. Misschien loopt dit tot meer dan 1 miljoen euro op.”

De heer Gosselin sluit het idee van winkelcheques van de aangrenzende gemeente Ganshoren niet uit, maar oordeelt dat de commerciële heropleving eveneens op andere manieren kan gebeuren: “Het is ook een kwestie van promotie, stadsanimatie e.d.”

 

Delen