De verbeelding aan de macht?

Door Marc Decorte  - 8 april 2019 om 09:04 

Bea Ercolini, onze gasthoofdredactrice van de maand, vraagt zich af wat er nu in het Brussels kraantjeswater zit om onze stad zo creatief te maken. Brussel blinkt namelijk uit door de weelde en verscheidenheid van zijn artistiek talent. Stromae, Philippe Geluck, Amélie Nothomb, Anne Teresa De Keersmaeker, Jaco Van Dormael of de gebroeders Schuiten, allemaal geboren en getogen (of ingeweken) Brusselaars, hoeven we niet meer voor te stellen. In dit nummer maakt u kennis met andere talenten, die tot de opkomende generatie behoren. Het zijn allemaal zogenaamde ‘millenials’ – sommigen nu al bekend, anderen binnenkort – die aan de faam van Brussel sleutelen. Tja, de reputatie van een stad hangt van die van haar kinderen af.  

We hebben het hier over romanschrijfster Adeline Dieudonnéde muzikanten van Fugu Mango en Juicyde ontwerpers van Biskt en We Are Artistsde actrice Babetida Sandjode ontwerpsters Valentine Witmeur, Alexandra en Ségolène Jacmin, Olivia Borlée en Élodie Ouédraogo, Sarah en haar maat Steven, van het merk RivkaWie wij nog hadden kunnen voostellen? Gioia SeghersAngèle, Thekla BovenPauline Capdo en Luis Bellenger, Ilke Cop, Tina Herbotshet hip-hopkwartet Stikstof … en talloze anderen. We kunnen ze hier onmogelijk allemaal aan bod latenHet zijn jonge vrouwen en mannen van verscheidene afkomst en de waardige vertegenwoordigers van de Brusselse diversiteit die haar creativiteit uitdrukt. 

De creativiteit van al dit jong talent vindt zijn gelijke in de dynamiek van ondernemers: Brussel blijft kampioen in de oprichting van bedrijven. Waarschijnlijk heeft het ene met het andere te maken. Giles Daoust schreef trouwens een paar weken geleden in dit magazine: “Een leider is bovenal een creatief persoon”Volgens hem is de sterkste troef van een bedrijfsleider de verbeelding: het vermogen om te innoveren en om verschillende ideeën voor te stellen. Zulke ideeën moeten nadien worden ontwikkeld, maar ook dit is iets voor creatievelingen, want op hun eigen manier zijn zij in feite ondernemers. 

Zie daar de rijkdom van Brussel: het vermogen om talent te genereren en om verbeelding aan de macht te brengen. Een onmisbare troef in een snel veranderende wereld, waar iedereen zichzelf voortdurend opnieuw moet uitvinden. Dit is voor ons een buitengewone hulpbron – en bovendien 100% natuurlijk en hernieuwbaar!   

 

Marc Decorte
Président de Beci 

Delen