Definitief groen licht voor heropening van winkels

7 mei 2020 om 16:05 

©Unsplash

Het VBO is tevreden dat de Nationale Veiligheidsraad vandaag definitief groen licht heeft gegeven voor de heropening van de winkels op 11 mei. Dat is een nieuwe belangrijke fase in de geleidelijke heropstart van de economie en dus de verdere afbouw van de tijdelijke werkloosheid. De volgende uitdaging is nu voldoende opvangmogelijkheden te voorzien voor kinderen van werknemers die opnieuw aan de slag gaan. Bovendien blijft het absoluut noodzakelijk dat we met z’n allen de nodige discipline aan de dag blijven leggen en strikt de veiligheidsvoorschriften opvolgen om een tweede pandemie te vermijden.

 

Snel aangepast ministerieel besluit

De Nationale Veiligheidsraad besliste vandaag dat op maandag 11 mei een nieuwe fase van de exitstrategie van start kan gaan. Die dag kunnen alle handelszaken gecontroleerd heropenen, mits naleving van de gekende basisregels en specifieke veiligheidsmaatregelen. Het VBO juicht toe dat die heropening geldt voor alle handelszaken, zonder discriminatie op basis van grootte of sector. Om de handelszaken zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over die heropstart, vraagt het VBO dat het ministerieel besluit snel gecommuniceerd wordt.

 

Goed doordacht plan voor kinderopvang

Dankzij die tweede versoepeling van de coronamaatregelen kan op 11 mei zo’n 5 à 10% van de economische activiteit hervat worden. Dat betekent dat heel wat mensen opnieuw aan de slag kunnen gaan en bijgevolg opvang zullen moeten vinden voor hun kinderen. Om de heropstart van de economie mogelijk te maken, roept het VBO op tot goede afspraken tussen de onderwijswereld en andere instanties om voldoende kinderopvang te kunnen voorzien voor alle werkende ouders.

 

Tweede lockdown vermijden

Onze economie veilig, maar zeker laten heropleven is de uitdaging vandaag. De kracht van de heropstart van onze handel, dienstensector en productiebedrijven bepaalt immers onze welvaart, jobs en de slagkracht van onze gezondheidszorg. Het VBO dringt er daarom op aan dat alle Belgen – ondernemers, werknemers, klanten, jongeren en ouderen – de veiligheidsvoorschriften rigoureus opvolgen. Indien de regels niet gerespecteerd worden, dreigt een heropflakkering van het virus en opnieuw een verstrenging van de coronamaatregelen. Bij een tweede algemene lockdown die het hele land enkele weken zou platleggen, zouden wel eens duizenden bedrijven overkop kunnen gaan. Maatregelen om de solvabiliteit van de ondernemingen te versterken zijn dan ook meer dan noodzakelijk.

“Het is positief dat het voorziene stappenplan wordt nageleefd en dat de winkels op 11 mei kunnen heropenen. De winkeliers staan klaar om hun klanten in alle veiligheid te ontvangen. Tijdens de eerste grote versoepeling van de afgelopen dagen hebben de bedrijven aangetoond dat ze in veilige omstandigheden kunnen heropstarten. We moeten die trend nu voortzetten en de veiligheidsmaatregelen strikt naleven zodat we de heropstart van de economie kunnen laten sporen met de gezondheid van de mensen”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

 

[Source VOB]

 

Newsletter Générale - Article

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen