Digita en CitizenLab, twee door Start-It@KBC geïncubeerde startups, sleepten onlangs twee Brussels Innovative Starters Awards in de wacht. Deze prijzen worden elk jaar uitgereikt door Innoviris (het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie).
Allebei ontvingen 500.000 euro om hun ontwikkelingen voort te zetten. Wat er zo innovatief is aan hen? Digita werkt o.a. samen met Tim Berners-Lee, een van de uitvinders van het World Wide Web, aan de implementatie van een wereldwijd web voor persoonlijke gegevens.
“Binnen zo’n netwerk beschikt iedereen over een virtuele kluis met een uniforme set gegevens, zelfs als de data feitelijk bij verschillende bedrijven zijn opgeslagen. Zo kan je ze gemakkelijk terugvinden, beheren en up-to-date houden”, stelt een van de oprichters van Digita, Tom Haegemans, die ook hoogleraar IT-management is aan de KU Leuven. Het verdiende bedrag zal daarom vooral worden gebruikt voor de ontwikkeling van producten waarmee bedrijven dit wereldwijde netwerk van persoonlijke gegevens zullen kunnen opzetten.
Bedrijven zoals Zalando, Amazon, Google of Facebook bezitten elk een kopie van uw persoonlijke gegevens. Met deze kopie, die niet noodzakelijk up-to-date is, kunnen ze theoretisch doen wat ze willen. Zoveel bedrijven beschikken trouwens over een kopie van uw persoonlijke gegevens dat u uiteindelijk niet meer weet welke ondernemingen dit zijn en of de data wel correct zijn. Digita ontwierp een ambitieus project om dit probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen: “We stellen vaak vast dat bedrijven niet goed weten voor welke doeleinden ze de persoonlijke gegevens van hun klanten mogen gebruiken, welke systemen deze data goed opslaan en hoe ze deze informatie zonder problemen up-to-date kunnen houden. Dit komt omdat er binnen eenzelfde bedrijf vaak verschillende kopieën van de persoonsgegevens van klanten bestaan en deze bovendien worden opgeslagen in systemen die niet met elkaar verbonden zijn. Om al deze problemen op te lossen, wordt er een beroep gedaan op een web voor persoonlijke gegevens”, legt Tom Haegemans uit.

De oprichters van CitizenLab.
Van zijn kant blijft CitizenLab zijn platform voor burgerparticipatie verder ontwikkelen. Dit stelt steden en overheden in staat om de digitale democratie te ontwikkelen met behulp van online tools voor raadpleging van de burgers. “Het CitizenLab-project zal het gemakkelijker maken om rekening te houden met de mening van de burgers. Dit is een belangrijk onderdeel van participatieve democratie. Dit project kenmerkt zich door een hoge technologische kwaliteit. Het heeft de jury ook overtuigd vanwege de aanzienlijke maatschappelijke impact die het kan hebben, en zijn afstemming op de gewestelijke prioriteiten inzake steun aan de participatieve en inclusieve besluitvorming”, legt Damien Littré, adviseur bij Innoviris, uit. De prijs zal worden besteed aan de uitvoering van het strategisch plan van CitizenLab, die als belangrijkste missie heeft de effectiviteit van participatieve democratie te vergroten met behulp van kunstmatige intelligentie.
CitizenLab wil ook een nieuwe functionaliteit ontwikkelen waarmee beleidsmakers verschillende gegevensbronnen binnen het platform kunnen combineren om hun beleid in real time te evalueren. Wietse Van Ransbeeck, medeoprichter en CEO van CitizenLab, is erg dankbaar voor de steun van Innoviris: “We gaan nu investeren in Research & Development en het team snel uitbreiden. CitizenLab wil vanuit Brussel een wereldwijde pionier van de digitale democratie worden”.
Sinds 2015 heeft CitizenLab met meer dan 125 steden en overheden in 10 verschillende landen gewerkt aan de verbetering van de digitale democratie. Het platform wordt momenteel gebruikt in België, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Chili en Denemarken.
Â
Info: www.startit.be ; www.digita.ai ; www.citizenlab.co