Diversiteit op de werkvloer: 50s@work

20 februari 2019 om 16:02 

©GettyImages

In 2013 richtten Evelyn Gessler en Jean Luc Louis de vzw 50s@work op.

De bedoeling? Werkzoekende 45-plussers in het Brussels Gewest aan het werk helpen.

Die leeftijdsgroep kan bogen op heel wat werkervaring, maar wordt geconfronteerd met tal van belemmeringen en vooroordelen. Dat maakt hun herinschakeling veel complexer, ongeacht origine, opleiding of ervaring.

Dat is zonder meer een kwalijke zaak als je bedenkt dat iemand van 45 vandaag nog maar halverwege zijn loopbaan zit en nog 22 jaar voor de boeg heeft voor hij de pensioenleeftijd bereikt … als die al niet verder opgetrokken wordt.

Met onze lage tewerkstellingsgraad van 45-plussers behoort België tot een van de slechtste leerlingen van de Europese klas.

Coaching, cv opstellen, competenties delen … De deelnemers kunnen kiezen uit een hele waaier opties om hun troeven in de verf te zetten en aldus de zogenaamde autodiscriminatieval te ontlopen.

Want aangezien ze zo vaak het deksel op de neus krijgen, slaan de vooroordelen vaak over op de 45-plussers zelf, wat een nieuwe rem creëert op hun aanwerving.

Op de jongste 50s@work-editie werkte de vzw, samen met partners van het eerste uur BECI, MIVB en Vacature, een nieuwe aanpak uit: ‘Cross Coaching’.

Daarbij moeten de werkzoekenden uitdagingen aangaan, bijvoorbeeld een eigen zaak oprichten, nadenken over een actueel onderwerp … Het belangrijkste is dat de deelnemers de uitdaging gedurende 6 à 7 maanden aangaan in groep, dat de uitdagingen hen helpen bij het opbouwen van een nieuw netwerk en dat ze weer voeling krijgen met werk.

In de loop van de 3 eerste edities zette 50s@work de volgende resultaten neer:

  • 134 deelnemers,
  • 51 deelnemers vonden werk in de 6 maanden waarin het project loopt (38%),
  • 11 deelnemers begonnen aan een voltijdse vakopleiding (8%),
  • 5 deelnemers richtten hun eigen zaak op (4%),
  • We gaan dus uit van een succesratio van 50% (binnen de 6 maanden van het traject).

Doorheen de verschillende edities kwamen er nieuwe en waardevolle partners bij (bv. Interparking, Daoust en Stad Brussel). Dankzij hen kon 50s@work zijn activiteiten verder uitbouwen.

Met hun steun en die van hun allereerste partners lanceerde 50s@work in 2018 zijn vierde editie.

Afspraak in 2019 voor het resultaat!

 

Met de steun van:

Delen