Diversiteit op de werkvloer : tewerkstelling van personen met een handicap

29 oktober 2018 om 14:10 

© GettyImages

De Europese Week voor de Tewerkstelling van Personen met een Handicap loopt van 19 tot 25 november. Ze bestaat uit een reeks acties waarmee men verschillende doelgroepen wil sensibiliseren rond de tewerkstelling van personen met een handicap. We zien nog al te vaak dat handicaps negatief in beeld komen in de maatschappij. Dat staat de professionele integratie van mensen met een handicap in de weg.

De verschillende acties zijn dus bedoeld om de ondernemingen en actoren binnen de socioprofessionele inschakeling aan te spreken, maar ook om de competenties van werknemers met een handicap te valoriseren. En, last but not least, delen ook de ondernemingen hun ervaringen!

Toen Ghislain Léger zijn wellnesscentrum oprichtte in Luik, ging hij op zoek naar gemotiveerde mensen om te werken in de esthetische verzorging en massage. Hij zocht iemand met de juiste competenties, maar wilde daarnaast vooral een gemotiveerd team samenstellen. Dan ontmoette hij Laurence Dubois, een masseuse in opleiding, maar niet zomaar eentje! Hij zegt dat hij eerst haar knowhow en dan pas haar handicap zag. Laurence is blind. Haar aanwerving was een kwestie van organiseren: niets in de weg laten liggen, de producten en benodigdheden altijd op dezelfde plaats terugzetten. “Dat is een discipline waar iedereen baat bij heeft, zo vindt iedereen zijn spullen makkelijk terug!”, aldus Ghislain Léger.

Éric Delbauve, directeur van de woonzorgcentrum Bethanie in Namen, heeft ook mensen met een handicap in dienst. Hij vertelt: “Ik werf graag mensen aan die al iets hebben meegemaakt. Ik wil geen medewerkers die klonen zijn van mekaar, omdat ik zie dat er zoveel rijkdom zit in diversiteit.”

Toch hebben bij vergelijkbare profielen mensen die een handicap vermelden minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Alle informatie over de activiteiten rond deze Europese week is terug te vinden in een nieuwsbrief. Daar vindt u ook de volledige getuigenissen van ondernemingen zoals de Fédération Wallonie Bruxelles, GSK, een boomkwekerij, de gemeente Fleurus …

Schrijf u in op de website https://www.aviq.be

 

Met de steun van:

Delen