Doe als de kameleon: van failliet naar succes

Door Valérie DELANDE  - 11 februari 2019 om 09:02 

chameleon on branch

Groeien is niet aan kinderen voorbehouden. Groeien is een toegankelijke geestesgesteldheid.

Groei resulteert uit een bewustwording van de tijd en uit de bekwaamheid om afstand te nemen. Begrijpen, aanvaarden dat men iets niet weet, bereid zijn te experimenteren en dus ook te mislukken om vooruit te komen, dit alles vergt tijd.

“Leer groeien zonder jezelf te vernielen, en je wordt een reus.”

Daniel Desbiens

Onze samenleving waardeert innerlijkheid. Het is niet door het uitvoeren van opdrachten die u van anderen krijgt, dat uw leven een succes wordt. Laat uw leven eerder overeenstemmen met wat diep in uzelf leeft. De mensen bezitten een innerlijkheid die hun leven zinvol maakt en energie verschaft. Wij bezitten allen diep in onszelf de hulpbronnen om problemen aan te pakken. Wij gebruiken onze hersenen onvoldoende. Ieder van ons dient dus zijn onontgonnen potentieel in te zetten om te blijven groeien.

Zich ontwikkelen en zich goed voelen, dat vergt bepaalde inspanningen. Onze innerlijkheid is een vorm van kapitaal dat we zeker niet mogen laten rusten. Laten we van daar uit vertrekken en deze mogelijkheden benutten. Het recht op geluk en op welzijn heeft te maken met de plicht die wij allen ten opzichte van onszelf hebben.

Hoe beginnen we daaraan? Door de weg naar persoonlijke ontwikkeling te volgen.

Dit proces geniet vaak de begeleiding van een spilfiguur in onze samenleving: de coach. Deze persoon is geen psycholoog en beweert ook niet een deskundigheid te bezitten die bij u niet aanwezig zou zijn. Hij stelt gewoon dat u over meer innerlijke hulpbronnen beschikt dan u denkt. Hij is in feite een deskundige van uw eigen deskundigheid.

Persoonlijke ontwikkeling gaat vaak van start wanneer de persoon een moeilijke periode doorstaat en/of vaststelt dat al waar hij of zij in geloofde, niet meer voldoet of niet meer functioneert. De persoon begint dan aan persoonlijke ontwikkeling met overtuiging dat hij of zij niets meer te verliezen heeft, aangezien niets anders bleek te functioneren. Dergelijke personen zijn op zoek naar efficiency. Het is een soort rouwproces. De situatie moet veranderen want ze is onleefbaar geworden. De persoon vraagt zich af hoe hij of zij weer meester wordt van zijn of haar eigen leven.

“Ik heb een lange weg afgelegd naar de vrijheid. Ik heb getracht sterk te blijven, maar struikelde vaak. Het geheim heb ik pas ontdekt na de beklimming van een hoge heuvel. En dit geheim is dat er nog vele andere hoge heuvels te beklimmen zijn.”

Nelson Mandela

Gefailleerde ondernemers moeten deze weg volgen, richting succes. Zij zijn voorbeelden voor onze samenleving, die zelf de plicht heeft om zulke mensen te ondersteunen. Ze zijn gedaald, tot op het niveau van het “zijn”. Daarom zijn ze in staat om de emotie te verwerken, te luisteren en tijd te nemen om inzicht te krijgen in ieder van ons. Hun ogen gingen open en daarom kunnen ze opleven en beginnen bouwen aan een wonderlijke wereld.

Om deze mensen te helpen bij hun zelfontdekking ontwierp Beci het reStart programma. Het concept van mislukking ruimt de plaats voor het begrip ervaring. Meer dan 100 ondernemers hebben er al voordeel uitgehaald. Ze hebben veerkracht aangeleerd, naast welwillendheid en collectieve intelligentie. Op die manier hebben ze hun eigen innerlijk kapitaal hersteld. Deze mannen en vrouwen hebben weer zin in ondernemen. Ze hebben hun zwakten omgezet in krachten en zijn aan een nieuw menselijk avontuur begonnen, als loontrekkende of ondernemer.

 

U bent welkom in de reStarters familie. Kom erbij en leer uzelf te kennen om verder te groeien.

De huidoppervlakte van de kameleon produceert aan elkaar gehechte schubben die hem beschermen en transpiratie vermijden. Om te groeien moet het dier echter meerdere keren per jaar van huid veranderen. De oppervlakkige laag scheurt en de kameleon wrijft zich tegen takken en twijgen om zich te ontdoen van de losgekomen huid. Hij ruit.

 

Delen