Het herstel van de economie in Anderlecht: een gesprek met schepen Elke Roex
Tegen de coronaviruscrisis heeft de gemeente Anderlecht een reeks steunmaatregelen getroffen naar haar handelaars toe. Er zijn 2300 handelszaken in deze uitgestrekte gemeente, de derde grootste van het Brusselse Gewest qua omvang en bevolking. Er werden affiches verspreid in de winkels. Met de hulp van het fablab van Citydev kwamen er schermen rond de winkelkassa’s (zoals in Vorst). De website van de gemeente publiceerde een lijst van restaurants en winkeliers die aan huis leveren (zoals in Vorst, Berchem, Elsene …).
“Een gemeentelijke premie was niet mogelijk. De winkels zijn zo talrijk dat de premie, met onze beperkte middelen, nauwelijks een impact zou hebben gehad. Daarvoor rekenen we dus eerder op het Gewest”, aldus schepen van handel Elke Roex (SP.a). “Ook fiscaal hebben we weinig armslag. We heffen geen belasting op uithangborden en terrassen. We hebben de bijdragen van straatverkopers voor drie maanden opgeschort en de belasting op nachtwinkels met een kwart verlaagd. Nightshops hebben trouwens geen recht op de gewestelijke premie omdat ze open blijven. Verder hebben we ook tijdelijk afgezien van het innen van de huurgelden van winkeliers die in panden van de gemeente zijn gevestigd. De Anderlechtse Haard heeft trouwens dezelfde maatregel genomen.”
Het meest originele initiatief is wellicht de oprichting van een WhatsApp groep die de handelaars snel op de hoogte houdt. “Ondanks de digitale kloof die sommige winkeliers treft, gebruiken de meesten minstens een smartphone en kennen ze WhatsApp. We hebben gezien dat dit kanaal efficiënter is dan een nieuwbrief. Volgens dezelfde logica hebben we, via Skype, een permanentie van het loket lokale economie opgezet.”
Na de lockdown voorziet Elke Roex andere initiatieven: “We gaan een beroep doen op een bureau om snel een herstelplan te ontwikkelen, om de lokale handel te bevorderen en onze inwoners aan te zetten naar hun winkels terug te keren. Toch beseffen we dat het ook na de lockdown moeilijk zal blijven, mede door het wegvallen van publieke evenementen. Veel handelszaken, ook buiten de horeca, verkopen beter als er animatie is.”
De schepen sluit het concept van lokale-handelscheques, zoals die in Ganshoren en Berchem werden ontworpen, niet uit, maar blijft voorzichtig: “De in Anderlecht gevestigde Westland Shopping Center beschikt al over een eigen systeem van aankoopbonnen. We moeten met de kleine handelszaken onderzoeken of dergelijke cheques voordelig en haalbaar zijn. Ik denk hier vooral aan de administratieve last die ermee gepaard zou gaan. Voor het overige is het nog een beetje vroeg om specifieke maatregelen toe te lichten. Maar we zijn ermee bezig.”