Een nieuwe start voor de economie in Etterbeek

Door  - 22 april 2020 om 15:04 

Aziz Es (V.R.)

Een stimulans voor de economie in Etterbeek: een gesprek met schepen Aziz Es

De gemeente Etterbeek is klein maar centraal gelegen tussen de grote buurgemeenten Brussel-Stad, Elsene, Schaarbeek, de twee Woluwe en Oudergem. Met haar meer dan 15.000 inwoners is ze ook een van de dichtstbevolkte gemeenten van het Brusselse Gewest. Dat gaat trouwens gepaard met een hoge concentratie aan winkels: een duizendtal op een grondgebied van amper 3,15 km² en rond een viertal kernen: het Jourdanplein, De Jacht, de Thieffry-wijk en de Merode-wijk. Kortom, een dicht weefsel van lokale, gevarieerde en levendige handelszaken, althans vóór de gezondheidscrisis.

Een paar maanden geleden besloot Etterbeek een premie toe te kennen voor de lancering of transformatie van een handelszaak. Hiervoor werd een totaal budget van 150.000 euro uitgetrokken. “In de maand maart hebben we daar nog eens 150.000 euro aan toegevoegd om winkels te helpen die door de crisis in moeilijkheden waren verzeild”, vertelt Aziz Es (MR), de schepen belast met KMO’s en middenstand. Deze steun komt bovenop de gewestelijke premie.

Net als in de andere gemeenten is er ook sprake van een opschorting van de gemeentelijke belastingen op handelszaken die wegens de lockdown tot sluiting werden gedwongen. “We wachten echter op een gewestelijk overleg met het kabinet van mevrouw Trachte en de 18 andere Brusselse gemeenten, om samenhangende maatregelen te nemen”, aldus nog de schepen, die de nadruk legt op de reeds geleverde inspanningen.

Aziz Es heeft het in dit stadium nog niet over eventuele herstelmaatregelen die op langere termijn, na de lockdown, zouden worden overwogen. “Voor het ogenblik hebben wat moeite om ons te organiseren binnen de gemeentelijke diensten. Iedereen werkt namelijk op afstand. Aan het herstel sleutelen zal veel eenvoudiger zijn wanneer we opnieuw mogen samenkomen.”

Delen