Een nieuwe start voor de economie in Evere

Door  - 30 april 2020 om 17:04 

Martine Raets (D.R.)

Een nieuwe dynamiek voor de economie in Evere: een vraaggesprek met schepen Martine Raets

Everna wordt voor het eerst vermeld in 1120. De gemeente Evere grenst aan Schaarbeek, Brussel-Stad en Sint-Lambrechts-Woluwe en was verondersteld dit jaar haar 900e verjaardag plechtig te vieren. Veel feestelijkheden van dit jubileum moesten echter al worden uitgesteld of geannuleerd, tot grote spijt van schepen van Economische Promotie Martine Raets (Open VLD).

Uiteraard lijden ook in Evere de lokale economie en haar ongeveer 450 handelszaken onder de inperking. Om de last enigszins te verlichten heeft de gemeente de belasting op uitstalramen en op marktkramers opgeschort. Posters werden uitgedeeld in de winkels en de gemeente heeft ook aangeboden om in de handelszaken distantiëringslijnen te komen trekken. “Bovendien hebben wij een eenheidsloket opgericht om winkeliers te informeren en hen te begeleiden bij het verkrijgen van gewestelijke steun.”

Een andere maatregel, die ook veel andere Brusselse gemeenten toepassen, is de publicatie, op de gemeentelijke website, van een lijst van restaurants die leveringen of afhaalmaaltijden aanbieden.

“Ik doe mijn best om concrete en praktische hulp te bieden, maar we zitten in een ongehoorde situatie”, aldus nog de schepen. “We hebben een contactpersoon aangesteld die dagelijks op het terrein aanwezig is. En we overleggen met onze drie verenigingen van handelaars: Hoog-Evere, Evere-Centrum en de Vrede-wijk. Ze hebben alle drie een premie van 2000 euro ontvangen om communicatieacties op te zetten. We ontmoeten elkaar binnenkort opnieuw, om na te denken over het vervolg.”

Het herstel zal zeker niet gemakkelijk verlopen. “In het begin zullen de mensen waarschijnlijk nogal terughoudend zijn om de winkels weer binnen te stappen”, voorziet mevrouw Raets.  “Verder ben ik regelmatig in contact met het kabinet van Barbara Trachte en de schepenen van andere gemeenten. Iedereen zou echt initiatieven willen nemen. We wisselen ideeën uit en putten inspiratie uit wat andere gemeenten doen. Uiteraard heb ik belangstelling voor de projecten van handelscheques waar sommige gemeenten aan sleutelen. Die kunnen eventueel worden overwogen maar misschien zijn die niet voor alle gemeenten een ideale oplossing. Er heerst een grote verscheidenheid tussen de Brusselse gemeenten. Ze hebben elk hun eigenheden, eigen middelen en anders verspreide winkels. We moeten dus uitmaken wat haalbaar is en hoe we dat gaan financieren. In dit stadium kan ik me daar nog niet over uitspreken.”

Martine Raets wenst ook vurig ten minste een deel van de feestelijkheden rond 900 jaar Evere te redden.  “We wachten op verdere informatie over de afbouw van de inperking, om te weten wat mogelijk zal zijn en wat niet. We hopen op die manier een deel van het programma aan het begin van het nieuwe schooljaar te kunnen behouden.”

 

Delen