Een nieuwe start voor de economie in Koekelberg

Door  - 6 mei 2020 om 10:05 

Khalil Aouasti (c) Belga Khalil Aouasti (c) Belga/Th. Roge

Een nieuwe start voor de economie in Koekelberg: een gesprek met schepen Khalil Aouasti

Koekelberg is een van de kleinste gemeenten van het Brusselse Gewest. Het is ook de minst bevolkte en de handelszaken zijn er dan ook niet talrijk: iets minder dan 300.

Ook voor de gezondheidscrisis was hun activiteit al weinig belast, vertelt Khalil Aouasti (PS), schepen van de Middenstand en van de Handel: “Wij heffen geen belasting op handelsoppervlakten en evenmin op uitstalramen of kantoren. Afgezien van reclameborden en gedrukte reclame vragen wij aan de lokale handelaars slechts een belasting op de uithangborden, die bovendien zeer gering is: gemiddeld 60 euro per jaar en per handelszaak. De belasting van 2019 hebben we nog niet geïnd en die van dit jaar zullen we tot in de maand oktober niet heffen.” De betaling van de enige gemeentelijke concessie (namelijk voor de cafetaria van de sporthal) werd opgeschort. En dat geldt ook voor de belasting op rommelmarkten en andere markten.

Naast deze financiële maatregelen richtte Koekelberg een eerstelijns loket op om alle beschikbare uitleg over de steunmaatregelen te centraliseren. De gemeente is ook opgetreden om de handelaars te helpen plexiglas schermen op de toonbanken te installeren.

Graag had Khalil Aouasti op de gemeentelijke website een lijst van de toegankelijke winkels gepubliceerd, zoals Elsene, Sint-Pieters-Woluwe of nog Oudergem dit hebben gedaan, maar de huidige versie van de site laat dit helaas niet toe. “Wél gaan wij een papieren gids van alle winkels uitgeven, die in alle brievenbussen zal worden verdeeld. Op onze nieuwe website, die begin juli wordt gelanceerd, voorzien we een pagina met de lokale handelszaken.”

Voor de heropleving wenst de schepen natuurlijk de inwoners aan te zetten naar hun winkels terug te keren, “maar de manier waarop hebben we nog niet bepaald. Het Gewest overweegt een eigen herstelplan en wij willen niet te snel beslissingen nemen om overlappingen te vermijden.” Een systeem van consumptie-cheques, zoals vele gemeenten overwegen, behoort tot de mogelijkheden.

Ook voor de evenementen komt er een strategie: “We hebben een belangrijk internationaal petanquetoernooi tot september uitgesteld. Aan de deelnemers zouden we een korting in de omliggende restaurants willen aanbieden. En wat betreft de openlucht-evenementen in het Elisabeth-Park, daarvoor voorzien we een nieuwe programmatie in de maand september, aangezien de zomermaanden waarschijnlijk verloren zullen zijn.”

Tot slot roept de heer Aouasti het Gewest op om het herstel te steunen via het fiscaal compensatiefonds: “Dit gesprek moet plaatsvinden tussen overheidsniveaus. Het kan wel een krachtige hefboom worden, die veel kan betekenen voor de gemeenten.”

Delen