Een nieuwe start voor de economie in Oudergem

Door  - 4 mei 2020 om 16:05 

Elise Willame (V.R.)

Nieuw leven in de Oudergemse economie: een gesprek met schepen Elise Willame

34.000 inwoners en ongeveer 460 handelszaken, voornamelijk langs de Waversesteenweg … Oudergem is een middelgrote gemeente van de Brusselse agglomeratie. Ze is stedelijk in het westen, richting de Generaal Jacqueslaan, en eerder residentieel in het oosten, waarvan een deel trouwens doorloopt tot in het Zoniënwoud.

Om de handelszaken te steunen naar aanleiding van de gezondheidscrisis heeft de gemeente onder andere de belastingen op uithangborden en op het gebruik van de openbare ruimte opgeschort. Maar er is meer, aldus schepen van Economisch Leven Elise Willame (Écolo): “We hebben ook de betaling van de huur aan de Grondregie opgeschort voor handelspanden waarvan wij de eigenaar zijn. En we hebben een gratis nummer ingesteld om vragen van handelaars te beantwoorden. Dat nummer wordt intensief gebruikt.”

Net als in veel andere gemeenten – bijvoorbeeld Vorst of Berchem – publiceerde de gemeente Oudergem op zijn website de lijst van de toegankelijke winkels. En twee andere initiatieven zijn in voorbereiding: “We lanceren binnenkort een visuele campagne op de JC Decaux reclameborden, waartoe we tijdens de crisis toegang krijgen. Het is de bedoeling om de lokale winkels te promoten. Daarnaast gaan we de winkeliers helpen videofilmpjes te produceren, via een service provider.”

Wat financiële steun aangaat, zal Oudergem geen gemeentelijke premie aanbieden ter aanvulling van gewestelijke steun. “We overwegen wel een andere vorm van financiële steun, via de belastingen. Het idee ligt er sprake en het college zal er over beraadslagen. Niets is beslist, in dit stadium.”

Ook in Oudergem bestaat er belangstelling voor het concept van lokale-handelscheques dat nog vóór de crisis door Ganshoren werd gelanceerd en waaruit heel wat Brusselse gemeenten vandaag inspiratie putten. “Ik geloof niet dat we daar midden in de crisis gaan aan beginnen”, verduidelijkt de schepen, die eerder naar een mogelijke lancering in september verwijst. “Voor dit project gaan we een werkgroep oprichten. Er moet wordt nagedacht over de winkeliers die in aanmerking komen en over wijzigingen in onze regelgeving. We zouden de gemeentelijke premies kunnen omzetten in aankoopbonnen die geldig zijn in de buurtwinkels. We zijn voorstander van een evenwichtige aanpak, zonder handelszaken uit te sluiten.”

Delen