Een nieuwe start voor de economie in Schaerbeek

Door  - 27 april 2020 om 15:04 

Lorraine de Fierlant (V.R.)

De economie in Schaarbeek doen opleven: een vraaggesprek met schepen Lorraine de Fierlant

In Schaarbeek leven meer dan 130.000 inwoners – een stad in de stad. Meer dan 2400 handelszaken zijn zich op het grondgebied van de gemeente komen vestigen. Grote winkelcentra vind je er niet, maar wel meerdere handelskernen zoals de wijk Brabant, Schaarbeek Centrum, Dailly, Helmet, Josaphat … Weinig winkelketens zijn er vertegenwoordigd, behalve via franchisenemers, vertelt schepen van Economie, Handel en Middenstand Lorraine de Fierlant (Lijst van de Burgemeester).

Om de druk wat te verlichten op winkeliers die hun zaak moesten sluiten, besloot de gemeente om hen voor de duur van de inperking vrij te stellen van een aantal heffingen. Zo bijvoorbeeld belastingen op kraampjes en terrassen, op handelsoppervlakten groter dan 400 m², op markten enz. Voor degenen die in panden van de gemeenten zijn gevestigd, werd de huur opgeschort. En kantoren van minder dan 80 m² zijn in elk geval vrijgesteld van gemeentelijke belastingen.

“We ramen de inkomstenderving vandaag op 420.000 euro, maar die zal zeker en vast oplopen tot meer dan een half miljoen”, voorspelt mevrouw de Fierlant. “Vergeleken met wat veel bedrijven nu doorstaan, vind ik nochtans dat we bevoorrecht zijn. We hebben het ganse gemeentepersoneel kunnen behouden, zonder een beroep te doen op economische werkloosheid.”

Door de omvang van de gemeente en het aantal handelszaken was het niet mogelijk om tijdens de lockdown nog andere steunmaatregelen te voorzien. Schaarbeek gaat eerder in het herstel investeren: “Wij hebben hiervoor 370.000 euro weggelegd, waaronder 300.000 euro aan nieuwe fondsen voor een project rond winkelcheques.” Het project wijkt nochtans af van de formule die wordt overwogen in de gemeenten Ganshoren, Berchem of Vorst: “Het is hier niet de bedoeling om bestaande premies om te zetten. We hebben het over nieuwe bedragen. We zijn echter ook niet van plan om er een permanente maatregel van te maken. We zullen ons beperken tot de herstelperiode. We overwegen het principe van een relais: een eerste aankoop in een winkel van de buurt geeft recht op een korting van 10 euro in een andere zaak van de gemeente.”

De cheques hoeven niet aan duurzaamheidscriteria te voldoen, “al vinden wij die belangrijk”, verduidelijkt de schepen. “Het is nu niet aangewezen om milieu- of andere criteria op te leggen aan bedrijven die zich daarop niet hebben kunnen voorbereiden. De enige voorwaarde is de naleving van de lokale regelgeving.” De cheques worden bovendien voorbehouden aan handelszaken die moesten sluiten, “dus niet de voedingswinkels of de apotheken”.

Dan is er nog een budget van 70.000 euro wegens niet toegewezen kosten (geannuleerde evenementen): “We wensen die te gebruiken voor communicatie en promotie van de lokale handel. We voorzien nu al een speciale inspanning rond de kerstperiode.”

Delen

Vincent Delannoy

Adviseur Economie en Algemeen Beleid