Een nieuwe start voor de economie in Sint-Lambrechts-Woluwe

Door  - 29 april 2020 om 16:04 

Michele Nahum (Belga)

Een nieuwe start voor de economie in Sint-Lambrechts-Woluwe: interview met schepen Michèle Nahum

De residentiële gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe ligt wat op afstand van het stadscentrum. Haar ongeveer 850 handelszaken concentreren zich grotendeels rond twee zeer verschillende kernen: enerzijds de Georges Henrilaan, met haar vele zelfstandige en buurtwinkels, en anderzijds de Woluwe Shopping Center waar je vooral grote winkelketens aantreft. Kleinere handelskernen bevinden zich in de wijken Tomberg, Roodebeek en Sint-Lambrechtsplein.

Schepen van handel Michèle Nahum (Lijst van de Burgemeester) geeft een overzicht van de maatregelen die sinds het begin van de gezondheidscrisis werden genomen om de lokale economie te steunen: “Wij heffen geen belastingen op uithangborden en winkels. En ook niet op onbezette handelsoppervlakten. We hebben voor 2020 de belasting op terrassen geschrapt, evenals die op marktkramers en mobiele kooplieden. De belasting op kantoren, die ook de vrije beroepen betreft, wordt momenteel besproken. Verder hebben we beslist voor de duur van de crisis de huur niet op te eisen van handelshuurovereenkomsten en erfpachtovereenkomsten van panden waarvan de gemeente de eigenaar is. Nu weten we natuurlijk niet hoe lang de crisis zal aanslepen.”

Om de moeilijkheden die ondernemingen ondergaan niet te verergeren, heeft Sint-Lambrechts-Woluwe bovendien aan zijn gemeenteontvanger gevraagd de betalingen te versnellen. “Ten gunste van de horeca hebben we ten slotte op de website van de gemeente en op Facebook een lijst van restaurants gepubliceerd die afhaalmaaltijden aanbieden.”

Om het herstel te stimuleren overweegt Michèle Nahum een systeem van cadeaubonnen die in de buurtwinkels kunnen worden gebruikt, zoals in de gemeenten Ukkel, Vorst en Schaarbeek. “Het denkproces is pas begonnen. De formule ligt nog niet vast”, verduidelijkt ze.

De schepen wenst natuurlijk de terugkeer van evenementen en animatie. “We hopen op gewestelijk niveau misschien evenementen te organiseren. We bespreken dat momenteel met het kabinet van mevrouw Trachte, maar we zullen zeker ook op eigen houtje iets organiseren.” Het tijdschema voor de afbouw van de inperking blijft echter onzeker: “In de zomer is het waarschijnlijk te vroeg. Laten we eerder mikken op september en hopen dat de Georges Henri braderie zal kunnen doorgaan, want het is ons grootste evenement.”

Delen