Een nieuwe start voor de economie in Sint-Pieters-Woluwe

Door  - 5 mei 2020 om 10:05 

Antoine Bertrand (V.R.)

Een nieuwe start voor de economie in Sint-Pieters-Woluwe: een interview met schepen Antoine Bertrand

Toen Antoine Bertrand (Ecolo) zijn mandaat als schepen van het economische leven in Sint-Pieters-Woluwe aanvaardde, verwachtte hij zich natuurlijk niet ooit met een epidemie geconfronteerd te worden.

“Wij hebben eerst en vooral beschikbaar willen blijven voor onze handelaars”, vertelt hij. Volgens de Brusselse Handelsatlas zijn er in de gemeente ongeveer 530 winkels, voornamelijk in de wijken Stokkel, Gribaumont, Meiersplein en Bosstraat. “We communiceren op een zeer proactieve manier met hen. Dat gebeurt via een gratis nummer en regelmatige e-mails – ten minste één per week – om alle nuttige informatie te verstrekken over hulpmaatregelen, het overbruggingsrecht, het Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden, de openingsvoorwaarden enz. We doen ook een beroep op een Facebook pagina.”

“We hadden vroeger al geen belasting op handelsactiviteiten, terrassen of uithangborden. Wij konden die dan ook niet opschorten”, zegt de schepen. “We hebben dat wel gedaan voor de heffing op markten en op de geannuleerde beurzen en vlooienmarkten. Sinds 18 maart hebben we bovendien alle aan de gemeente voor economische activiteiten verschuldigde huurgelden afgeschaft.”

Net als in Vorst of Anderlecht, helpt de gemeente de winkeliers bij het installeren van plexiglas schermen op de toonbanken. “Onze arbeiders hebben dit eerst in de apotheken gedaan. In de overige winkels konden we de vraag niet meer bijhouden. We hebben dus een beroep gedaan op andere dienstverleners, waaronder de fablabs van Citydev.”

Naast een online plattegrond van de opengebleven winkels, wilde de gemeente het winkelen in de wijk vergemakkelijken door tijdelijk gratis parkeren aan te bieden en door ‘s avonds de parking van het Dumonplein te openen.

Het is nu tijd om de heropleving voor te bereiden. Zoals Berchem of Schaarbeek ontwikkelt Sint-Pieters-Woluwe lokale-handelscheques. “Het blijft onder voorbehoud. Wij zoeken een manier om de lokale consumptie structureel te bevorderen en de door de crisis meest getroffen winkels te helpen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk cadeaus en gemeentelijke premies te converteren naar handelscheques die lokaal zouden worden uitgegeven. We beogen hiermee een betere veerkracht van onze handelswijken. Een andere mogelijkheid zou de oprichting zijn van een gedeelde digitale winkel, zoals Elsene dat heeft gedaan met MaZone.”

Tot slot heeft de gemeente de versnelling van het Vivaqua-project verkregen, voorafgaand aan de vernieuwing van tramlijn 39. “We onderhandelen bovendien met de MIVB om de werf snel te beëindigen, zodat de winkeliers er zo min mogelijk onder lijden.”

Delen