Exporteert u al sinds 2020 naar het Verenigd Koninkrijk? Profiteer van subsidies om de impact van de Brexit te verminderen.

31 oktober 2023 om 10:10 

Heeft u sinds 2020 handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk opgebouwd? Het Brussels Gewest kent een reeks bonussen toe aan Brusselse bedrijven die getroffen zijn door de Brexit. Zoek uit voor welke bonussen u in aanmerking komt en dien uw aanvraag uiterlijk op 6 november in.

Dankzij de BREXIT Adjustment Reserve (Begroting van de Europese Commissie om de impact van Brexit te verminderen) kan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nu in enkele BREXIT-gerelateerde kosten ingrijpen.
Een reeks van 10 premies voor Brusselse bedrijven getroffen door BREXIT is nu beschikbaar.

Aanvragen voor een of meer van hen moeten uiterlijk op 6 november 2023 zijn ingediend.

Subsidiabiliteitsvoorwaarden

Begunstigde ondernemingen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

— Worden geregistreerd bij de ECB en hebben een vestigingseenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 31 december 2019 en op het moment van de aanvraag.
— Niet meer dan 200,000 EUR aan de-minimissteun hebben verkregen.
— Op het moment van de aanvraag een bedrijfsplan kunnen verstrekken met een gedetailleerde beschrijving van haar activiteiten en zakelijke betrekkingen voor en na de Brexit.

 

Welke uitgaven zijn er nodig om in aanmerking te komen voor een premie?

Hier is de lijst van Brexit-gerelateerde kosten waartegen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nu kan ingrijpen:

— Productie van informatiemateriaal
Dit heeft betrekking op de kosten van de realisatie door een professional van promotiemateriaal bestemd voor de Britse markt gewijd aan de individuele presentatie van de activiteiten, referenties, producten of diensten van het bedrijf.
Promotie van producten/diensten
Dit betreft marketing- en communicatiekosten om de producten en diensten van uw bedrijf op de Britse markt te promoten.
— Prospectiereis
Dekt reizen, accommodatie, maaltijden, on-site reizen, evenals bijstand voor prospectie en administratieve kosten.
— Deelname aan een beurs
Dekt kosten die voortvloeien uit het huren, opzetten en beheren van een fysieke locatie op de beurs, alsmede reis-, verblijfs-, maaltijden- en reiskosten in het Verenigd Koninkrijk, met uitzondering van personeelskosten.
— Organisatie van een evenement
Betreft de kosten van het organiseren van een evenement in het Verenigd Koninkrijk.
— Opening van een pop-up store
Betreft met name de huur en indeling van de plaats waar de tijdelijke winkel wordt gehost, alsmede de kosten van extern personeel dat nodig is voor het beheer van de kortstondige winkel.
— Lidmaatschap van een Kamer van Koophandel
Dit is het lidmaatschap van een actieve bilaterale kamer van koophandel in het Verenigd Koninkrijk geaccrediteerd door de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel
—Betrokkenheid van het personeel
Dit zijn personeelskosten voor een of meer werknemers van de onderneming in het kader van haar handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk.
— Adviesmissie om een strategisch exportplan te ontwikkelen
Betreft de kosten van externe adviesdiensten in verband met het strategisch exportplan van de onderneming naar de Britse markt
— Overige extra kosten: hieronder valt het volgende:
— de oprichting van een rechtspersoon op het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk;
— terugkerende certificering van de producten van de onderneming die bestemd zijn voor de Britse markt;
— als gevolg van de aanpassing van de producten aan de in het Verenigd Koninkrijk geldende normen;
— voor het gebruik van juridisch advies over kwesties in verband met de uitvoer van goederen en diensten van de onderneming naar het Verenigd Koninkrijk

Aanvragen moeten uiterlijk 6 november bij Brusselse Economie en Werkgelegenheid worden ingediend en bewijsstukken moeten uiterlijk 15 november worden ingediend. De specifieke pagina. Hier is de link om de aanvraag in te dienen

Met Brexit maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Als gevolg daarvan hebben exporteurs mogelijk certificaten van oorsprong nodig om te bewijzen dat hun goederen in België of Europa zijn vervaardigd. Bovendien, als ze deelnemen aan beurzen of prospectiereizen met demonstratiemateriaal dat niet zal worden verkocht in het Verenigd Koninkrijk en zal moeten terugkeren naar België, zullen ze een ATA-carnet nodig hebben om te voorkomen dat ze rechten moeten betalen aan de Britse douane wanneer ze het Verenigd Koninkrijk binnenkomen met dit materiaal.

Neem contact op met de afdeling exportformaliteiten van BECI voor uw aanvragen voor certificaten van oorsprong of ATA-carnets

 

 

Over de auteur

Jean-Philippe Mergen, Internationalisation Enterprise Europe Network Brussels  BECI

Delen