Geannuleerde evenementen: Tijdelijke werkloosheid als gevolg van overmacht corona

10 juni 2020 om 16:06 

©unsplash

De Nationale Veiligheidsraad annuleerde alle massa-evenementen tot eind augustus. Duizenden kunstenaars en tijdelijke medewerkers op festivals en andere evenementen zijn dus niet in staat om te werken en lopen het risico zonder inkomen te zijn.

De minister van Werkgelegenheid, Nathalie Muylle, heeft daarom besloten ook het tijdelijke werkloosheidssysteem wegens overmacht corona open te stellen voor kunstenaars en medewerkers in de evenementensector.

De voorwaarden voor toegang tot dit tijdelijke werkloosheidsstelsel zijn als volgt:

  • Het gaat om een artistieke uitvoering of om een evenement dat als gevolg van een besluit van de Nationale Veiligheidsraad is geannuleerd of verboden wegens het verbod op het bijeenbrengen van toeschouwers of deelnemers;
  • Het evenement/artistieke optreden zou plaatsvinden van 1 mei tot en met 31 augustus 2020;
  • De werknemer/kunstenaar had in het kader van een arbeidsovereenkomst moeten werken, ongeacht de functie;
  • De aanvraag van de werknemer/kunstenaar en de verklaring van de werkgever moeten aantonen dat de gebeurtenis/artistieke prestaties en werving van de werknemer met een arbeidsovereenkomst al gepland waren sinds een datum vóór 15 april 2020. Dit moet het resultaat zijn van schriftelijke bewijzen van welke aard dan ook (aanbiedingen, programma’s, e-mails, enz.), gedateerd vóór 15 april 2020, die bij het verzoek van de werknemer zijn gevoegd; o Voor een werknemer die geen artistieke activiteit uitoefent, moet de aanvraag vergezeld gaan van het bewijs dat de werknemer tijdens de referentieperiode van mei tot augustus van het voorgaande jaar in een soortgelijke gebeurtenis heeft gewerkt.

Werknemers of kunstenaars ontvangen een tijdelijke werkloosheidsuitkering voor de dagen waarop zij onder normale omstandigheden zouden hebben gewerkt.

De RVA zal toezien op de correcte uitvoering van de maatregel en controles uitvoeren in geval van vermoedelijke fraude.

 

Newsletter HR & Social

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief HR & Social van Beci (gratis)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen