Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw tapijt gevoelig

22 oktober 2019 om 09:10 

©GettyImages

De meest gehoorde bemerking over tapijt is “het zit vol met stof”! Alsof men zou klagen over zijn vuilbak “hij zit vol met vuil”! Persoonlijk verkies is dat het stof niet meer rond dwarrelt in de kamer doch wel even blijft vast zitten in het tapijt. Tot men weer eens stofzuigt en alles terug gezond en netjes is. Daartoe is een borstelstofzuiger het meest geschikt. Deze gaat al borstelend alle vuil en stof tot diep in het tapijt los maken. Verrassend wat die allemaal opzuigt.

*

Maak je een vlek, best gewoon opdeppen met keukenpapier of doek want de hedendaagse tapijten (tapijtegels op kantoor) zijn gemaakt met “in de massa geverfde garens”

welke zeer goed weerstaan aan het UV-licht van de zon.

Wil je onbezorgd van je tapijt genieten, dan kan je het als service aanschaffen. Dit is geen aankoop doch wel een dienst. Uw gekozen tapijt wordt vakkundig geplaatst, onderhouden en op einde contract teruggehaald en gerecycleerd om terug nieuw tapijt van te maken. Hiervoor zal Composil zijn CCP (Carpet Caring Program®) toepassen. Elke twee weken komt er iemand alle vlekken verwijderen en op regelmatige tijdstippen worden alle zones onder handen genomen zodat alles er jarenlang piekfijn uit ziet. Hiervoor betaal je maandelijks een klein bedrag per m² en heb je geen investeringskosten. Zo wordt het een OPEX- en geen CAPEX-verhaal.

Alle voordelen van tapijt worden hierdoor nog beter uitgespeeld. Decoratief, geluiddempend, stofbindend, gemakkelijk te plaatsen en te vervangen, VOC- vrij als vereiste van zijn “Cradle to Cradle®” certificaat. Cradle to Cradle®  omvat alle elementen van duurzame circulaire economie. Het tapijt mag geen ingrediënten bevatten welke schadelijk kunnen zijn voor mens, dier of omgeving. Ze moeten geproduceerd worden met groene hernieuwbare energie, het water dat bij de productie wordt gebruikt moet zuiver terug naar het buitenwater worden geleid en dit alles moet lokaal geproduceerd worden door mensen welke correct en ethisch worden ingezet.

 

Recyclage is ook een belangrijk element van Cradle to Cradle®.

 

*

Vroeger voerde Tarkett (Desso) met vrachtwagens massa’s kalk aan uit het noord-westen van Frankrijk als onderdeel voor de productie van zijn tapijttegels. Nu heeft ze een afspraak met een waterwinningsbedrijf op 15 km van de fabriek welke grondwater oppompt om als drinkwater te bedelen doch er eerst de kalk uithaalt. Dit was afval voorheen doch na de nodige zuivering kan dit gebruikt worden als toevoeging van zijn tapijttegels, grondstof dus.

Na afloop gaan de gebruikte tapijttegels terug naar Tarkett. De garens worden gescheiden van de ondergrond en gaan terug naar de garenfabrikant voor hergebruik. De kleur wordt er uit gehaald en er wordt een nieuw garen van gemaakt. De tapijtrug blijft in de fabriek en zal meteen als nieuwe rug worden gebruikt. Totale recyclage, geen verlies.

 

Carpet Caring Program ® –  www.Composil.be

Tapijttegels – www.Tarkett.be

 

Newsletter Green

  • Blijf altijd op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief Green van Beci (gratis)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen