Golf voor iedereen!

23 augustus 2018 om 07:08 

© GettyImages

Met meer dan 65 miljoen spelers is golf de meest beoefende individuele sport ter wereld. Lijkt golf je wel interessant maar heb je nog nooit de kans gehad om een balletje te slaan? We geven je een aantal goede redenen en handige tips om kennis te maken met deze unieke sport …

5 goede redenen om een hole-in-one te slaan

1. Golfen is gezond 

Regelmatig golfen is uitstekend voor je gezondheid. Golf is een zachte sport, met een bijzonder laag risico op blessures, maar is tegelijkertijd toch heel intens. Uit een onderzoek van de Universiteit van Edinburgh blijkt dat je op een parcours van 18 holes tussen 11 000 en 17 000 passen zet, wat overeenkomt met 6 tot 12 kilometer wandelen en 1200 calorieën die je verbrandt.

2. Golfen geeft je een winnaarsmentaliteit

Golf houdt je mentaal scherp omdat de sport hersenzones stimuleert die meestal niet gebruikt worden. Enerzijds worden je neuronen geprikkeld omdat je nadenkt over de plek waar je de bal gaat slaan, de club die je gaat gebruiken of de slag die je gaat uitvoeren. Anderzijds zorgen je training en het bijschaven van je techniek er ook voor dat je concentratie, coördinatie en geheugen aangescherpt worden. In de wedstrijden wordt dan weer je koelbloedigheid op de proef gesteld.

3. Golfen laat je in de natuur vertoeven

Golfbanen liggen meestal een eindje van de stad en zijn vaak een weelderige groene oase van rust. Je speelt dus in een uitzonderlijke natuurlijke omgeving boordevol frisse lucht en vitamine D. Golfen is dan ook de perfecte sport voor natuurliefhebbers.

4. Golfen vergroot je kenissenkring

Tijdens het golfen ontmoet je vaak nieuwe mensen. Het is een van de weinige activiteiten waarin onbekenden met elkaar kennismaken door vier uur samen te spelen, om nadien terug naar huis te gaan … of, waarom ook niet, nog even te blijven hangen in het rustige clubhouse. Zowel privé- als zakelijke gesprekken verlopen toch een stuk vlotter in een aangename omgeving. Tijdens het golfen kom je wel al eens iets te weten …

5. Golfen geeft je een excuus om te reizen

Andere golfbanen ontdekken: heb je nog een andere reden nodig om te reizen? Golfbanen vind je vaak ook op de meest uitzonderlijke locaties. Parijs, Marokko, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Mauritius … de mogelijkheden om in het buitenland te golfen zijn haast eindeloos.

Hoe begin je eraan?

Bij het golfen gelden er een aantal strikte regels en op de green kun je niet altijd doen wat je wilt. Leren golfen is namelijk meer dan zomaar tegen een balletje leren slaan. Je moet de filosofie van het spel en alles wat dat met zich meebrengt onder de knie krijgen. Nederigheid, fair play, respect voor het milieu, de anderen en jezelf zijn onmisbaar als je gaat golfen.

Vervolgens moet je het juiste materiaal kiezen en de juiste houding en techniek onder de knie krijgen. Veel oefenen is noodzakelijk als je snel en regelmatig vooruitgang wilt boeken. Het is bovendien veel eenvoudiger om meteen de juiste swing te leren dan later een verkeerde te verbeteren. Golf is een technische sport. Je kunt misschien samen met je vrienden al wel eens een balletje slaan, maar om de echte techniek onder de knie te krijgen moet je heel wat oefenen.

Als je echt eens van de sport wilt proeven, schrijf je je best in voor een kennismakingssessie. Golfclubs nemen overigens heel wat initiatieven om beginnelingen met de sport kennis te laten maken. Ben je verkocht? Dan begin je aan een echte opleiding in een club. Je moet dan eerst een theoretisch examen over de etiquette en de regels van de sport afleggen. Als je daarvoor geslaagd bent, kun je lessen gaan volgen. Individuele lessen, groepslessen, stages … er bestaan tal van formules om snel vooruitgang te boeken. Als je coach denkt dat je er klaar voor bent, kun je het praktisch examen afleggen om een volwaardig lid van de club te worden en toegang te krijgen tot de golfbaan. Later kun je aan wedstrijden deelnemen. Begin dan eerst met business-wedstrijden, waar je eenvoudiger aan deel kunt nemen dan officiële wedstrijden.

Wat is een shotgun?

De shotgun is een wedstrijdvorm die erg populair is voor beginnelingen. De deelnemers dienen in verschillende groepen gelijktijdig aan verschillende tees te starten. Het startschot wordt gegeven door een geluidssignaal dat iedereen kan horen. De spelers die vertrekken bij hole 1 eindigen bij hole 18, de spelers die vertrekken bij hole 2 eindigen bij hole 1 enzovoort. Zo leggen alle spelers de volledige baan af maar wel in een andere volgorde. Deze formule is vooral handig als er met groepen gespeeld wordt omdat iedereen ongeveer op hetzelfde moment klaar is.

Mening van experten

Al verschillende jaren is ze verkocht aan golf en geeft ze je enkele tips: “Golf is een sport die voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor de elite, wat veel mensen tot op vandaag nog denken. Wat golf erg leuk maakt, is het feit dat het een activiteit voor iedereen is, leeftijd of niveau spelen echt geen rol. Meestal speel je op een baan ook gewoon tegen jezelf. Bovendien kun je het hele jaar door buiten in de natuur golfen. Zelf moet ik bekennen dat ik vooral in de winter, wanneer het weer minder goed was, de meeste vooruitgang boekte.

Voor mij is deze sport de perfecte gelegenheid om even stoom af te laten. Ik kan mijn hoofd leegmaken, mijn verstand op nul zetten en al mijn zorgen even vergeten. Tijdens het golfen heb je heel wat concentratie nodig, dus het is de perfecte sport voor mensen die veel druk op het werk hebben of erg gestresseerd zijn. Je mag echter wel niet vergeten dat golf een echte sport blijft. Als je vooruitgang wilt boeken, moet je regelmatig en met de nodige ernst trainen. Er bestaan bovendien tal van kennismakingsformules en –pakketten waarvoor je in het begin geen materiaal moet aankopen. Als je interesse gewekt is, kan ik je maar één tip geven: ga ervoor!” Pascale Govers

Voor Stéphane Coste, voorzitter van de golfketen Open Golf Club, heeft golf heel wat te bieden: “Golf is een uitstekende activiteit voor je gezondheid. Een Zweedse studie heeft onlangs aangetoond dat de levensverwachting van personen die regelmatig golfen met zes jaar toeneemt. Verder vind ik het ook erg leuk dat je op verschillende plaatsen en in verschillende omstandigheden kunt spelen: of je nu in België speelt, aan de rand van een strand of in een woestijn, in de winter of in de zomer, je beleeft telkens opnieuw een andere ervaring. Mensen die interesse hebben om van de golfsport te proeven, raad ik aan om eens naar een opendeurdag te gaan of zich in te schrijven voor een kennismaking. Je moet weten dat golfen een sport voor iedereen is, ongeacht je leeftijd of je niveau. We streven er dan ook naar om zoveel mogelijk mensen op de green te krijgen.”

Allemaal naar de Golf Trophy van BECI

Heb je zin gekregen om zelf eens te proberen? Of ben je een ervaren speler? Of je nu beginner, liefhebber of golffanaat bent, de Golf Trophy van BECI is een unieke gelegenheid om een aangenaam moment te beleven en te netwerken. Er wordt een shotgun gehouden op de grote en kleine baan, met daarnaast ook een kennismaking voor beginners. De Golf Trophy wordt op 6 september op de golfclub van Pierpont georganiseerd. Afsluitend volgt er een prijsuitreiking en een staand buffet.

Meer info vind je hier.

Delen