Helft werknemers weigert auto in te ruilen voor groener alternatief

19 november 2019 om 09:11 

Naar aanleiding van de verkeersoverlast peilde Tempo-Team naar het woon-werkverkeer en of Belgische werknemers file- en milieuvriendelijkere alternatieven overwegen.

Ze rechtvaardigen dit door de slechte toegankelijkheid van hun bedrijf met het openbaar vervoer (35%), onvoldoende flexibele openbare diensten (24%) en een behoefte aan de auto voor zakelijke verplaatsingen (23%). Slechts een minderheid is bereid om zijn wagen in te ruilen voor een klimaatvriendelijk alternatief.   

“De auto blijft het meest gebruikte vervoermiddel om te pendelen. Omdat de auto snel, betrouwbaar, comfortabel en flexibel is. hij snelheid. Bovendien is de auto relatief goedkoop. Een vijfde van de werknemers is bereid hun auto op te geven als hun werkgever betere fietsvoorzieningen aanbiedt, zoals bedrijfsfietsen of een financiële stimulans,” zegt Tempo-Team woordvoerder Sébastien Cosentino.

Om het mobiliteitsvraagstuk op te lossen, moeten werkgevers dus een belangrijke rol spelen. Nochtans biedt de helft van hen al een fietsvergoeding of mogelijkheden voor telewerken (48%). Een op de drie heeft fietsvoorzieningen laten installeren. En een op de vier levert bedrijfsfietsen en wil het aantal bedrijfswagens verminderen.

Tot slot roepen de Belgen op tot verbetering van het openbaar vervoer en de fietsinfrastructuur. Volgens hen zou de overheid vooral moeten investeren in betrouwbaardere diensten (36%), lagere ticketprijzen (29%) en een toename van de fietssnelwegen (24%). 

 

Informatie: www.tempo-team.be 

Delen