Het dragen van een mondmasker op de werkplek: aanbevolen of verplicht?

4 september 2020 om 06:09 

Frankrijk heeft beslist het dragen van mondmaskers in bedrijven te verplichten. Vanaf 1 september wordt het dragen van maskers in bedrijven gesystematiseerd in gesloten en gedeelde ruimtes (vergaderzalen, gangen, kleedkamers, gedeelde kantoren, etc…).

Hoe zit het met België? Yves Coppieters, epidemioloog en hoogleraar volksgezondheid aan de School of Public Health van de ULB, publiceerde op 18 augustus een tweet waarin hij stelt dat het dragen van maskers in bedrijven (in open spaces) een noodzakelijke maatregel moet worden, net zoals op andere plaatsen met veel contact, maar niet mag leiden tot minder telewerken, een maatregel die nog steeds prioritair moet blijven.

Wat is de situatie in Brussel?

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dragen van een masker dat de neus en de mond bedekt sinds 12 augustus verplicht voor alle personen boven 12 jaar op openbare plaatsen en in privé-ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek.

Het Brusselse bedrijf is dus niet als zodanig doelwit. Voor bedrijven die toegankelijk zijn voor het publiek, moet de werkgever er daarentegen voor zorgen dat de regionale verplichting om een masker te dragen wordt nageleefd. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de medewerkers van het bedrijf, maar ook voor de klanten en leveranciers en voor alle bezoekers.

Dat gezegd hebbende, moeten bedrijven ook preventieve maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te beperken. Deze omvatten handhygiëne, sociale afstandelijkheid… en het dragen van maskers.

Dergelijke maatregelen worden op het niveau van de onderneming opgesteld overeenkomstig de geldende regels voor sociaal overleg of, bij gebrek daaraan, in overleg met de betrokken werknemers en in overleg met de diensten voor preventie en bescherming op het werk.

mask at the office

Als deze overlegprocedure naar behoren wordt nageleefd, kunt u deze maatregelen – inclusief het dragen van maskers – aan uw werknemers opleggen. Uw werknemers zullen daarom uw instructies in deze zaak moeten volgen, tenzij er een gerechtvaardigde medische reden is. Werknemers die de regels overtreden kunnen worden gewaarschuwd of gedisciplineerd.

Tot slot, of het nu op de werkplek of buitenshuis is, het masker blijft zeker het onmisbare beschermingsmiddel in geval van nauw contact en wanneer de afstand van 1,5 m niet kan worden gerespecteerd.

 

Bestel uw mondmaskers

Voor iedereen van 12 jaar en ouder zijn maskers die de neus en de mond bedekken voortaan verplicht op openbare plaatsen en op private plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest !

Wij bieden u de mogelijkheid om Sprout to Be Brussels mondmaskers te bestellen voor uzelf, uw collega’s en uw klanten. Deze maskers zijn aan 2,72€ excl. BTW per eenheid. Ze zijn gemaakt van stof, wasbaar en kunnen 10 keer worden hergebruikt.

Claim uw maskers HIER

Sprout to be Brussels is een project dat ontstaan is na de aanslagen van 22 maart 2016. Dit project staat symbool voor veerkracht, maar ook voor de geest van Brussel, met een vleugje humor dat zeer nuttig is bij het overwinnen van crisissen. Het lijkt ons meer dan ooit noodzakelijk om dit initiatief op dit moment te steunen. Laat ook uw steun zien door gebruik te maken van de hashtag #SproutToBrussels.

Sprout to be Brussels
Delen