Hoe goed kent u uw website?

23 januari 2018 om 10:01 

©Thinkstock

Weet u of uw website goed presteert en voldoende verkeer aantrekt? Staat hij goed gerangschikt in de resultaten van zoekmachines? Weet u wie uw website bezoekt? En welke pagina’s de meeste belangstelling wekken? Als u negatief op drie van de vijf vragen antwoordt, dan kent u waarschijnlijk Google Analytics niet – of weet u niet hoe u het gebruikt. Spijtig, want dit tool is gratis.    

Google Analytics is nog onvoldoende bekend in de bedrijfswereld. Het hulpmiddel is nochtans bijzonder nuttig om uw aanwezigheid en uw verkoopcijfers op het web te boosten.

Google ontwierp Analytics oorspronkelijk om ondernemingen aan te zetten Google Adwords te gebruiken. Adwords geldt als het advertentienetwerk van Google, waardoor links in de zoekresultaten van de gebruiker in functie van bepaalde zoektermen kunnen worden gesponsord. Google Analytics was dus bedoeld om de nogal sceptische bedrijfswereld te overtuigen van de impact van AdWords campagnes. Met Analytics kunnen bedrijven het verkeer op hun website meten en de bronnen vergelijken: SEO (Search Engine Optimization) ten opzichte van SEA (Search Engine Advertising). In feite een vergelijking tussen klassieke zoekopdrachten aan de hand van trefwoorden en ‘gestimuleerde’ zoekopdrachten via de betalende Adwords campagnes.

Analytics laat zich dus aansluiten op uw website om de resultaten van de Adwords campagnes te meten. Bovendien kunt u er een krachtig hulpmiddel van maken om de prestaties van – en de spontane verwijzing naar – uw website te verbeteren.

Concreet kunt u met Analytics het profiel van uw bezoekers bepalen (per taal, land, interesses …), nagaan welke (al dan niet betalende) trefwoorden in Google bezoeken aan uw website hebben opgeleverd, uitmaken hoeveel tijd elke bezoeker op elke pagina van uw website doorbrengt, vaststellen welke pagina’s het vaakst worden bezocht, bepalen welke links de meeste kliks opleveren enzovoort.

Als u vaststelt dat een pagina meer bezoek krijgt dan een andere, dan is dit te danken aan een bijzonder relevante en interessante inhoud die inspeelt op een behoefte van de internetgebruikers. Het kan ook betekenen dat de pagina correct is gestructureerd en voor SEO (klassieke zoekopdrachten) werd geoptimaliseerd. Dat moet u zelf uitmaken! Er kunnen zich ook twee gevallen voordoen: ofwel tonen de internetgebruikers veel belangstelling voor het product (haal er dan voordeel uit!), ofwel heeft deze pagina een veel rijkere inhoud dan de andere pagina’s van uw website (werk opnieuw aan de inhoud van de andere pagina’s om hun succes te vergroten!)

Als u analyseert waar het verkeer vandaan komt, kunt u uitmaken of uw campagnes op andere digitale media efficiënt zijn. En u krijgt ook antwoorden op een aantal vragen: Welk percentage van het verkeer is afkomstig van uw Facebookpagina? Hoeveel bezoeken zijn het gevolg van uw jongste nieuwsbrief? Hoeveel mensen zoeken uw onderneming rechtstreeks via de URL op? Hoeveel tijd hebben de bezoekers die via de jongste Facebook advertentie tot bij u zijn geraakt, op de target page doorgebracht?

Als u dus uw account volgens uw behoeften en doelstellingen instelt, kunt u uw campagnes efficiënt meten en uw toekomstige budgetten beter bepalen. En u komt te weten of uw website op een correcte manier werkt; of hij tegen een geringe kost kan worden verbeterd of volledig moet worden herzien; of hij gemakkelijk toegankelijk is voor mobiele apparaten; welke diensten of producten het meest in de smaak vallen (en verder dienen te worden ontwikkeld) en, last but not least, of de e-marketing campagnes resultaten hebben opgeleverd. Wie weet? Misschien ontbreekt u één essentieel gegeven omdat u het verkeer op uw website niet hebt geanalyseerd?

Google Analytics schrikt op het eerste gezicht misschien wat af, maar na een grondige kennismaking en een correcte instelling van de parameters zult u met veel plezier de resultaten van uw initiatieven analyseren!

 

Delen