Hoe kun je je als marketingbureau onderscheiden in 2023?

15 mei 2023 om 14:05 

[Gastartikel]

Het concurrentieveld van marketing- en communicatiebureaus is uiterst intens. Dus hoe kunnen ze zich onderscheiden? Door middel van innovatie, zoals aanbevolen door Gabriel Goldberg, Business Director bij Hakacia.

Media Marketing BelgiĆ« heeft mij gevraagd om mijn standpunt te delen over innovatie voor marketing- en communicatiebureaus in 2023 (gepubliceerd in de “tech” sectie van mm.be op 11 mei 2023). Innovatie is absoluut de sleutel om je hoofd boven water te houden in de dynamische wereld van marketing en communicatie!

Ik koos zelf deze benadering toen ik in 2009 mijn eigen marketingbureau, Semetis, oprichtte. Vandaag maakt Semetis volledig deel uit van de gerenommeerde Omnicom-groep en heeft in slechts 10 jaar tijd een indrukwekkende transformatie ondergaan van ‘buitenstaander’ tot ‘marktleider’. Onze focus op innovatie heeft zelfs geleid tot de prestigieuze WARC-prijs voor wereldwijde effectiviteit in 2023!

 

Innovatie? Dat is een must!

Voor mij is innovatie nooit een keuze geweest, maar eerder een noodzaak. Toen ik Semetis lanceerde, was de digitale marketingindustrie volop in beweging. Ik begreep al snel dat om te overleven in een voortdurend veranderende markt, we flexibel, bekwaam, innovatief en creatief moesten zijn. Vanaf dag ƩƩn heb ik een experimentele aanpak gevolgd die mijn bureau in staat stelde om nieuwe technologieƫn, communicatiekanalen en strategieƫn te testen en te verkennen.

Semetis is een toonaangevend marketingbureau op de Belgische markt dat zich heeft weten te onderscheiden en een prominente plaats heeft verworven naast de grootste adverteerders van het land. Maar als je in 2023 de marketingsector wilt betreden, of als je je bestaande bureau een nieuwe impuls wilt geven, welke innovatieve strategieƫn moet je dan volgen? Wat zijn de huidige sleutels tot innovatie in de communicatie- en marketingbureaus?

 

Innovatie in klantgegevensbeheer…

Ik wil het graag over twee belangrijke innovaties in onze sector hebben: innovatie in klantgegevensbeheer en innovatie in de verticale marketingaanpak.

Laten we beginnen met de eerste: het organiseren van klantgegevens, ook wel “customer data” genoemd. Deze gegevens zijn van essentieel belang, omdat elke consument een gepersonaliseerde en consistente ervaring verwacht, ongeacht of ze al klant zijn van het merk of niet. Merken moeten dus in staat zijn om de behoeften en voorkeuren van hun consumenten te begrijpen om hen een relevante ervaring te bieden. Dit betekent dat alle interacties die consumenten gedurende hun klantreis hebben, verzameld en gebruikt moeten worden om geleidelijk individuele profielen op te bouwen.

Om echter de uitdagingen van het verzamelen, opslaan en effectief gebruiken van deze gegevens aan te gaan, is een geschikte architectuur nodig om innovaties in klantrelaties en marketing mogelijk te maken, terwijl tegelijkertijd de regelgevende kaders worden gerespecteerd.

Human 37, een jong digitaal bureau gevestigd in Brussel en gespecialiseerd in het beheer van klantgegevens, brengt juist deze innovatie naar de markt. Ze bieden op maat gemaakte architecturen om uitdagingen op het gebied van het verzamelen, opslaan, kwaliteit, analyse en gebruik van klantgegevens aan te pakken. Dankzij hun innovatieve aanpak hebben ze kunnen samenwerken met tal van prestigieuze klanten.

Human 37 maakt gebruik van een breed scala aan technologieƫn, waaronder Segment, Twilio, mParticle, Tealium, Mixpanel, ContentSquare, Amplitude, Hojar, Google Analytics, Braze, Iterable en Seenaptic, om maar een paar voorbeelden te noemen. Met behulp van deze tools kunnen ze voldoen aan de specifieke behoeften van elke klant en optimale oplossingen creƫren om de relatie tussen het merk en de consument te verbeteren.

 

… en in de verticale aanpak

De tweede innovatie is de verticale aanpak in marketing, waarbij men zich specialiseert in een specifieke sector. In Belgiƫ zijn er verschillende voorbeelden van bedrijven die voor deze aanpak hebben gekozen.

The Dot Society is een digitaal marketingbureau gespecialiseerd in de mode-industrie. Ze bieden diepgaande expertise om modemerken te helpen hun doelgroep te bereiken, hun online aanwezigheid te verbeteren en hun return on investment te optimaliseren.

Waarom is dit relevanter en innovatiever dan een generalistische aanpak? Ten eerste is hun positionering zeer duidelijk. The Dot Society heeft een specifieke methodologie ontwikkeld die perfect aansluit op de mode-industrie en die de kloof overbrugt tussen merkontwikkeling en prestatiegerichte marketing. Geen enkele andere speler biedt een verticale aanpak die zich volledig richt op het leveren van alle marketingdiensten aan modemerken, waarbij design en merk een sleutelrol spelen.

Een ander voorbeeld is Gabari, een marketingbureau dat in de vastgoedsector een verticale aanpak hanteert vanwege de complexiteit en diversiteit van de projecten. De integratie van vergunningsaanvragen in het ontwerpproces en de betrokkenheid van meerdere belanghebbenden maken deze sector tot een bijzonder unieke omgeving.

En het kopen van vastgoed, dat is vaak de grootste aankoop die een gemiddelde consument zal doen. Daardoor duurt het verkoopproces langer en is er meer begeleiding, informatie en gepaste communicatie vereist, zoals het frequente gebruik van 3D-modellen of metaverse-representaties.

Door zich te specialiseren in een specifieke sector, zijn deze bureaus in staat om hun klanten een kwaliteitservaring te bieden en op een efficiƫnte en innovatieve manier hun resultaten te optimaliseren.

 

Innovatie is onmisbaar voor alle bureaus

Samenvattend, in een wereld die voortdurend verandert, is innovatie essentieel voor communicatie- en marketingbureaus die willen blijven concurreren. Twee belangrijke sleutels tot innovatie zijn het organiseren van klantgegevens en de verticale marketingaanpak. De voorbeelden van Human 37, The Dot Society en Gabari tonen overtuigend aan hoe deze twee sleutels met succes in de praktijk kunnen worden toegepast. Er liggen echter talloze andere kansen voor innovatieve en creatieve bedrijven in dit vakgebied, en het is belangrijk voor bureaus om voortdurend nieuwe mogelijkheden te verkennen om aan de behoeften van hun klanten en de uitdagingen van de markt te voldoen.

 

Over de auteur

Gabriel Goldberg, Business Director dā€™Hakacia

 

Delen